eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Matteo Salvini olasz belügyminiszter a 2019-es módosított költségvetési törvénytervezet szenátusi szavazása előtt, 2018. december 23-án hajnalban Rómában.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Bizalmi szavazás dönthet az olasz kormány sorsáról

Leghamarabb ősszel lehet új választás Olaszországban, amennyiben a kormánynak nem szavaznak bizalmat, és az államfő kiírja a voksolást – mondta az InfoRádiónak Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz szenátus csütörtökön elutasította az Öt Csillag Mozgalom azon javaslatát, miszerint függesszék fel a Lyon és Torino közé tervezett gyorsvasútépítést. „Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – jelentette ki Molnár Anna, hozzátéve: az utóbbi időszakban sok kérdésben nem értett egyet a kormányt alkotó két párt. Most kiderült, nincs többsége a végrehajtó hatalomnak a parlamentben.

Míg a parlamentben az Öt Csillag Mozgalom a nagyobbik kormányzó párt, addig az EP-választások felborították ezt a viszonyt, ott ugyanis a Liga kapta a legtöbb voksot. A szakértő szerint Matteo Salvini abban érdekelt, hogy újabb választásokat írjanak ki ősszel.

Így akár kormányfővé is előléphet

– tette hozzá az NKE docense.

Bár Salvini lemondásra szólította fel Giuseppe Conte kormányfőt, ennek a miniszterelnök nem tett eleget, helyette egyeztetett az államfővel, kijelentve, hogy a parlament elé szeretné vinni az ügyet. Így bizalmi szavazás dönthet a kormány sorsáról. Ennek elvesztése után a köztársasági elnök dönthet arról, hogy szakértői kormány alakul, vagy új választásokat írnak ki. Utóbbira ősszel kerülhet sor.

Molnár Anna szerint nagy esély van rá, hogy a kormány stabilitása fel fog borulni, hiszen az eddiginél mélyebb a válság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×