eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Nevada állambeli Elkóban 2018. október 20-án. A félidős kongresszusi választásokat novemberben rendezik az Egyesült Államokban. Trump ezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Települést neveznének el Trumpról a Golán-fennsíkon

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökről elnevezett települést hozna létre a megszállt Golán-fennsíkon, amelyet az amerikai kormányzat nemrégiben Izrael részeként ismert el - jelentette a Fox televízió kedden.

A Fox szerint Netanjahu - aki kedden a Golán-fennsíkon tett látogatást - a Donald Trump iránti tisztelet jeleként, az amerikai elnök Izraellel kapcsolatos politikája elismeréseként javasolja egy "Trump-település" létrehozását. Erről Netanjahu javaslatot terjeszt majd elő, az izraeli parlamentben, a kneszetben.

Washington márciusban ismerte el az 1967-es háborúban Szíriától elfoglalt terület izraeli fennhatóságát. Áprilisban Jason Greenblatt, az amerikai kormány közel-keleti különmegbízottja Twitter-bejegyzésében olyan térképet tett közzé, amely a Golán-fennsíkot a zsidó állam részeként mutatta.

Jared Kushner, az amerikai elnök tanácsadója - és egyben veje is - kedden egy, a Time magazin által szervezett konferencián azt jelentette be, hogy

várhatóan júniusban nyilvánosságra hozzák az amerikai kormányzat közel-keleti béketervét.

Kushner azonban semmilyen részletet nem közölt a tervezetről, kérdésre válaszolva sem volt hajlandó utalni arra, hogy az előirányozza-e az úgynevezett kétállami megoldást, azaz Izrael állam mellett az önálló palesztin állam létrehozását.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vasárnap Kairóban az Arab Liga külügyminisztereinek tanácskozásán azt mondta: az Egyesült Államok eddig semmit nem ajánlott a palesztinoknak.

A palesztin vezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Washington 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálemba.

A The Jerusalem Post című lap tudósítása szerint Abbász - szintén részletek kifejtése nélkül - azt érzékeltette, hogy a palesztinok közel állnak "meghatározó döntések" meghozatalához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×