INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

notre dame

tűz

adománygyűjtés

notre-dame

Emmanuel Macron francia elnök (k) és felesége, Brigitte Macron látogatást tesz a kigyulladt Notre Dame székesegyházban 2019. április 15-én. Macron kijelentette, hogy újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Globális mentőakció kezdődött a Notre-Dame-ért

Infostart

Francia milliárdosok máris a katedrális újjáépítése mellé álltak: van, aki 200 millió euróval segíti a helyreállítást.

Emmanuel Macron francia elnök a leégett Notre Dame-nál tett látogatásakor közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is. Azonnal adománygyűjtő akciók indultak világszerte, csaknem száz honlapon lehet már pénzt utalni a katedrális újjáépítésére, amelyet a francia államfő megígért éjszakai beszédében.

A helyreállítás költségeit egyelőre megbecsülni sem lehet, de az adakozás már folyik.

A legnagyobb összeget eddig a francia milliárdos, Bernard Arnault, a LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton tulajdonosa ajánlotta: 200 millió eurót.

Egy másik francia üzletember, a szintén a luxusiparban tevékenykedő François-Henri Pinault és családja 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre.

Már Magyarországról is megérkezett az első felajánlás: a szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít.

Székesfehérvár is tízezer eurót ajánl föl az újjáépítésre, ezt Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester jelentette be kedden a közösségi oldalán.

A városvezető minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, amelynek lehetősége van erre.

"Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár" - utalt Cser-Palkovics András az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

A Mazsihisz is beszállt: mint a honlapjukon található közleményben olvasható, a zsidószervezet elnöke, Heisler András közleményt adott ki, amelyben e szavak állnak: "egy istenhez imádkozunk, keresztény testvéreink fájdalmában osztozunk". A Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz, ehhez az első 1000 eurót a Mazsihisz már fel is ajánlotta.

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018