eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Heavy.com

Íme a Notre-Dame orgonája - megmenekült

A világ egyik legjobb orgonája nem károsodott a székesegyházat pusztító tűzvészben. Illő pillanat kicsit meg is ismerni.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire újságírók előtt kedd délelőtt bejelentette: a Notre Dame világhírű orgonája nem pusztult el a székesegyház tetejét elpusztító tűzvészben - tudósít az APnews, a közlés a Papageno.hu zenei szakportálon is megjelent.

A hír azért tekinthető végleges információnak, mert a polgármester-helyettes azt is elmondta, a tüzet eloltották, és a műkincsek védelmére kidolgozott intézkedési terv szerint teszik a dolgukat az érintettek.

Az orgona története a XIV. század első harmadára nyúlik vissza, az első hangszert Jean de Bruges építette. A hangszert 1730-ban XV. Lajos parancsára ötmanuálosra bővítették, és 46 regiszteres lett.

A XIX. században Aristide Cavaillé-Coll 86 regiszteresre bővítette az orgonát.

A XX. század folyamán Louis Vierne és később az improvizációkirály Pierre Cochereau kérésére átintonálták, s teljes elektronikus vezérlést kapott.

Az 1990-es évek tökéletes felújítási munkálatai révén a vezérlést teljesen számítógép-alapúvá tették.

Ma a Notre-Dame 113 regiszteres és ötmanuálos nagyorgonája a világ egyik legjobb hangszerének számít.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×