INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

hajléktalanok

párizs

önkormányzat

migráció

Főként Szudánból és Csádból érkezett illegális bevándorlók tábora a párizsi Porte de la Villette felüljáró alatt 2019. január 11-én.

Sajátos népszámlálás kezdődik Párizsban

Infostart / MTI

A párizsi önkormányzat mintegy kétezer önkéntes segítségével csütörtök este második alkalommal is összeszámolja az utcán éjszakázó hajléktalanokat. A városháza szerint azért van szükség a "pillanatfelvételre", mert ezáltal ösztönözhetik az állam tevékenységét.

Az amerikai nagyvárosokhoz hasonlóan Párizsban először 2018. február 15-én számolta össze az utcán alvó hajléktalanokat a fővárosi önkormányzat háromszáz szakembere mintegy 1700 önkéntes segítségével. Akkor 3035 fedél nélküli embert találtak a francia fővárosban, 12 százalékuk nő volt.

Franciaországban a sürgősségi szállások biztosítása központi állami feladat, illetve a megyék hatáskörébe tartozik, a párizsi városháza az akcióval ezért elsősorban a kormányt kívánja ösztönözni a feladata ellátására.

A számlálásnak azonban politikai vonzata is van, miután a jelenleg a párizsi utcán éjszakázók jelentős része migráns.

Miután a France terre d'asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon, a francia kormány januárban megkezdte a táborhelyek felszámolását és az emberek elhelyezését, aminek következtében Dominique Versini, szolidaritási kérdésekért felelős főpolgármester-helyettes szerint legalább ötszázzal csökkent az utcán alvók száma.

A prefektúra tájékoztatása szerint 1262 embert helyeztek el átmeneti szállásokon hat táborhely felszámolását követően, Párizs északi részén január 22-én, 24-én, 25-én, 29-én, 31-én és február 5-én.

Csütörtök este 10 órától önkéntesek, az önkormányzat, valamint a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) munkatársai együtt járják végig az utcákat, metrómegállókat, parkokat, pályaudvarokat, játszótereket és a párizsi körgyűrű menti rejtet zugokat, hogy kiderüljön, pontosan hányan élnek szabadtéren. A kérdőíveken azt is rögzítik, hogy a hajléktalanok mióta fedél nélküliek és milyen ellátásban részesülnek.

"Az általános hangulat politikai okai miatt az állampolgárságra vagy a származási országra nem kérdezünk rá" - mondta sajtótájékoztatóján a párizsi városvezető. "Nekünk az a politikánk, hogy nincs különbség a hajléktalanok között" - tette hozzá.

A számlálás adatait február 14-én teszi közzé az önkormányzat.

A tavalyi tél óta Párizsban 21 500-ról 23 ezerre emelkedett a sürgősségi férőhelyek száma az átmeneti szállásokon, amelyekből hétezret az önkormányzat tart fent. Országos szinten a francia állam idén ötmilliárd euróval több pénzt biztosít segélymunkások foglalkoztatására és 150 ezer férőhelyet tart fent, ami 7300-zal több, mint 2018 telén.

Nyitókép: Főként Szudánból és Csádból érkezett illegális bevándorlók tábora a párizsi Porte de la Villette felüljáró alatt 2019. január 11-én. MTI/AP/Francois Mori
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018