eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Milánó, 2018. március 5.Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)
Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO

Salvini: "szeretnék mindig így veszíteni"

Nagyon elégedett vagyok az elért költségvetési tervezettel, ha kezdettől fogva engedtünk volna Brüsszelnek, ezt az eredményt se érjük el - mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes az olasz közszolgálati rádiónak csütörtökön.

Matteo Salvini kijelentette, nem felel meg a valóságnak, hogy a római kormány vagy személy szerint ő engedett az EU-nak.

"Ha visszavonulással indítottunk volna, semmit nem értünk volna el"

- hangoztatta a Liga kormánypárt vezetője. Megjegyezte: olyan ambiciózus költségvetési tervezetet állítottak össze, amelyre egyetlen korábbi olasz kormány sem merészkedett, és végül "ezért tudtunk eredményt hazahozni". Arra a kérdésre, hogy az olasz kormány veszített-e Brüsszellel szemben, Matteo Salvini azt válaszolta, "szeretnék mindig így veszíteni".

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, nagyon örül, hogy így alakult a költségvetési tervezet és most "nekikezdhetünk a reformoknak a nyugdíjak és a munka esetében, illetve az adó- és a bürokrácia csökkentés terén".

Matteo Salvini hozzátette,

az EU elfelejtheti, hogy Itália megszavazza az európai költségvetési csomagot, ha ez az olasz mezőgazdaságtól és halászattól von el forrásokat.

Giancarlo Giorgetti, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Liga politikusa bejelentette, hogy a kormánypártok választási ígéreteinek megvalósítása, vagyis a nyugdíjreform, valamint az alapjövedelem bevezetése már januártól megkezdődhet, még a májusi európai választások előtt.

A másik kormányfő-helyettes, Luigi Di Maio cáfolta a Giovanni Tria pénzügyminiszter távozásáról és az esetleges kormányátalakításról szóló híreket. Hangsúlyozta, hogy a kormány áfa-emelést sem tervez. Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Di Maio emlékeztetett, hogy néhány hónap múlva változás következik be az EU-ban is az európai parlamenti választásokkal.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió felmérése szerint az olaszok 53 százaléka "vereségnek" tartja, hogy a római kormány az eredeti 2,4 százalékról 2,04-re csökkentette a GDP-arányos hiánycélt. Elemzők szerint azonban Róma még ezt se tudta volna elérni, ha hónapokkal ezelőtt az Európai Bizottság diktálta 1,6 százalékos hiánycélról indítja az egyeztetést Brüsszellel. Az olasz sajtó ezért kompromisszumos megoldásnak, "nem fegyverletételnek, hanem tűzszünetnek" tartja a Róma és Brüsszel közötti eredményt.

Az olasz költségvetési csomag 32 oldalas módosított változata csütörtökön kerül a római szenátus elé, ahol várhatóan a kormány bizalmi szavazásra bocsátja. Ezután második olvasatra visszakerül a képviselőházba, ahol előreláthatóan a karácsonyi ünnepek utáni napokban szavaznak róla.

Olasz sajtóértesülések szerint a hiánycél csökkentése mintegy 10 milliárd euró költségvetési megtakarításra kényszeríti Rómát az eredeti tervekhez képest: az erre irányuló intézkedések között szerepel a digitális szolgáltatásokra kivetett 3 százalékos úgynevezett web-adó, az évi bruttó 100 ezer euró fölötti nyugdíjakra kivetett adótöbblet, bár nem kizárt, hogy megadóztatják a havi bruttó 1500 eurót meghaladó nyugdíjakat is, mivel ezek legalább háromszorosai az olaszországi minimálnyugdíjnak. Jövő szeptemberig felfüggesztik a közszférában dolgozók nyugdíjba vonulását. Az intézkedések között szerepelhet 2020-tól az áfa emelése is

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×