eur:
394.84
usd:
371.27
bux:
66166.81
2024. április 16. kedd Csongor
Emmanuel Macron francia államfő beszédet intéz a nemzethez a francia kabinet és a szakszervezeti vezetők együttes válságtanácskozása után a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. december 10-én, két nappal a kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők negyedik országos tiltakozónapja után.
Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin

Macron elismerte felelősségét

Túlóradíjak eltörlése, év végi bónusz, és a dízeladó eltörlése – többek között ezeket ígérte meg hétfő esti beszédében Emmanuel Macron francia elnök, aki a sárgamellényesek tüntetése óta három hét után először szólalt meg nyilvánosan.

Történelmi pillanatnak nevezte Emmanuel Macron a mostani franciaországi helyzetet. Beszédében elismerte az utcai harag iránti felelősségét. Elítélte a tüntetések idején történt erőszakos cselekményeket, és ígéretet tett arra, hogy az elkövetőket meg fogják büntetni. Úgy vélte: a kormány talán nem reagált elég gyorsan a demonstrációkra, és hozzátette, ezért részben ő is felelős,

„Néha talán úgy tűnt, hogy nem is érdekel.

Megértem a haragot, ami a tüntetőket vezette, és jobban és hamarabb figyelni kellett volna azokra, akik kétségbeesésükben végül az utcákra vonultak”

– fogalmazott az elnök, hozzátéve: ennek a válságnak az előérzete miatt indult a 2017-es elnökválasztáson és indította el a reformprogramokat.

Emmanuel Macron jövő évtől komoly változásokat ígért. A minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni – jelentette ki.

A francia államfő üzent a nagyvállalatoknak is. Kijelentette: arra kéri a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ezért a héten találkozik a nagyvállalatok és bankok vezetőivel.

„Azt is szeretném, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna”

– jegyezte meg.

A becslések szerint ezek a kiadások körülbelül 10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek, így viszont nem biztos, hogy tartható a 2,8 -es hiánycél. Az Európai Bizottság már jelezte, hogy figyelik majd a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait.

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte tüntetések. A fővárosban és a nagyobb városokban a be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök között számos helyen történtek összecsapások, gépkocsikat borítottak és gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak, több mint 1700-an kerültek őrizetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×