INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

franciaország

emmanuel macron

sárga mellényesek

Emmanuel Macron francia államfő beszédet intéz a nemzethez a francia kabinet és a szakszervezeti vezetők együttes válságtanácskozása után a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. december 10-én, két nappal a kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők negyedik országos tiltakozónapja után.

Macron elismerte felelősségét

Túlóradíjak eltörlése, év végi bónusz, és a dízeladó eltörlése – többek között ezeket ígérte meg hétfő esti beszédében Emmanuel Macron francia elnök, aki a sárgamellényesek tüntetése óta három hét után először szólalt meg nyilvánosan.

Történelmi pillanatnak nevezte Emmanuel Macron a mostani franciaországi helyzetet. Beszédében elismerte az utcai harag iránti felelősségét. Elítélte a tüntetések idején történt erőszakos cselekményeket, és ígéretet tett arra, hogy az elkövetőket meg fogják büntetni. Úgy vélte: a kormány talán nem reagált elég gyorsan a demonstrációkra, és hozzátette, ezért részben ő is felelős,

„Néha talán úgy tűnt, hogy nem is érdekel.

Megértem a haragot, ami a tüntetőket vezette, és jobban és hamarabb figyelni kellett volna azokra, akik kétségbeesésükben végül az utcákra vonultak”

– fogalmazott az elnök, hozzátéve: ennek a válságnak az előérzete miatt indult a 2017-es elnökválasztáson és indította el a reformprogramokat.

Emmanuel Macron jövő évtől komoly változásokat ígért. A minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni – jelentette ki.

A francia államfő üzent a nagyvállalatoknak is. Kijelentette: arra kéri a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ezért a héten találkozik a nagyvállalatok és bankok vezetőivel.

„Azt is szeretném, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna”

– jegyezte meg.

A becslések szerint ezek a kiadások körülbelül 10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek, így viszont nem biztos, hogy tartható a 2,8 -es hiánycél. Az Európai Bizottság már jelezte, hogy figyelik majd a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait.

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte tüntetések. A fővárosban és a nagyobb városokban a be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök között számos helyen történtek összecsapások, gépkocsikat borítottak és gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak, több mint 1700-an kerültek őrizetbe.

Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin

Kapcsolódó hang

Macron elismerte felelősségét
 
Szűcs Anita Emmanuel Macron bejelentéséről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018