INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

csehország

orbán viktor

andrej babis

milos zeman

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Prágában 2018. november 30-án.

Elnézést kérnek Orbán Viktortól Prágában

Infostart / MTI

Andrej Babis cseh kormányfő szerint Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, s a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Milos Zeman államfő élesen bírálta a budapesti cseh nagykövetségre vonatkozó döntést, és kijelentette: elnézést fog kérni ezért Orbán Viktor miniszterelnöktől, akivel pénteken délután találkozik.

"Biztosítottam a magyar kormányfőt, hogy a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Magyarország számunkra továbbra is stratégiai partner" - jelentette ki Babis pénteken Prágában kérdésre válaszolva a cseh-magyar kormányfői tárgyalások utáni sajtóértekezleten.

Újságírók azt kérdezték Babistól, miként értékeli Tomás Petrícek külügyminiszter azon döntését, hogy a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törölte a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról.

"A kormány semmiféle változásokról nem tárgyalt" - szögezte le ezzel kapcsolatban Andrej Babis újságírók előtt.

A cseh miniszterelnök szerint Prága és Budapest kapcsolatai nagyon jól fejlődnek, és egyre intenzívebb a gazdasági és a kereskedelmi együttműködés is. A két ország kereskedelmének volumene már meghaladta a kilencmilliárd eurót. Andrej Babis és Orbán Viktor egyaránt nagy lehetőségeket látnak a két ország védelmi iparának együttműködésében.

Babis kiemelt fontosságúnak minősítette a visegrádi csoport tagjainak együttműködését is. Közös sikernek nevezte, hogy a V4-nek az Európai Unióban sikerült elérnie, hogy a kötelező menekültkvóták kérdése lekerült a napirendről.

Orbán Viktor hivatalos látogatáson tartózkodik Prágában, és délelőtt vendéglátójával Andrej Babissal tárgyalt. Délután találkozik a cseh parlament két házának elnökeivel, majd Lányban az államfő fogadja.

Milos Zeman államfő csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban élesen bírálta Petrícek döntését, s kijelentette: elnézést fog kérni ezért a döntésért Orbán Viktor miniszterelnöktől,

akivel pénteken délután a Lány kastélyban találkozik.

A cseh külügyminisztérium pénteken délelőtt kiadott közleményében visszautasította Zeman bírálatát. "Nem a nagykövetségek státusának megváltoztatásáról, hanem pusztán költségvetési ügyről van szó" - olvasható a dokumentumban. Petrícek szerint a külügyminisztérium mérlegeli, hogy megszünteti a "kiemelt politikai fontosságú" nagykövetségi státust.

A "top" nagykövetségek listája 2005-ben született, és jelenleg 17 ország van rajta. Tomás Petrícek döntése következtében januártól az ankarai, a budapesti, a római és a kijevi nagykövetségeket törölték volna a jegyzékből.

Orbán Viktor: új dimenzióba léptek a magyar-cseh kétoldalú kapcsolatok

Új dimenzióba léptek a magyar-cseh kapcsolatok az elmúlt években - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök cseh kollégájával, Andrej Babissal folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtóértekezletén pénteken Prágában.

Orbán Viktor kiemelte: a gazdasági együttműködés számai soha nem látott mértékben javultak, a kölcsönös bizalom alapján jól alakul a védelmi együttműködés, és több ágazatban is együttműködik a két ország.

Kifejtette: a jelenlegihez hasonló magyar-cseh gazdasági együttműködésre rég nem volt példa, a kereskedelmi forgalom és a beruházások növekednek, mindkét ország támogatja a befektetéseket egymás országaiban.

A magyar gyógyszeripar jól teljesít Csehországban, az energiaszektorban is jelen vagyunk, míg Csehország a magyar mezőgazdaságban és a telekommunikációban - sorolta.

A miniszterelnök a kétoldalú együttműködés dinamikusan növekvő szegmensének nevezte a védelmi ipart, mint mondta, ez nem egyszerűen üzleti ügy, van bizalmi mélysége is, hiszen csak olyan országok között működik jól, amelyek között kölcsönös a bizalom.

Úgy vélekedett, hogy valóban szükség lenne gyorsvasút-összeköttetésre a visegrádi országok (Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, V4) fővárosai között.

Megjegyezte: a paksi erőmű működtetésében és fejlesztésében cseh cégek is részt vesznek, és mindkét ország szerint szükség van a nukleáris energiára.

A kormányfő kijelentette, hogy az elmúlt években eldurvult az európai politika, és ezen a nehéz terepen csak a bátrak maradnak talpon. Az elmúlt időben Csehország több nehéz kérdésben bátor álláspontot alakított ki - vélte.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nagy siker, hogy a V4 jelentős összeget ajánlott fel líbiai migrációt megelőző programokra, és Marokkóra, valamint Tunéziára is ki kell terjeszteni ezt a kezdeményezést.

Azzal kapcsolatban, hogy a cseh külügyminiszter a közelmúltban a budapesti nagykövetséget törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül,

Orbán Viktor kijelentette: a koalíciós kormányzás nehéz és bonyolult tudomány, mindenesetre Magyarország szeretne Csehország szövetségese maradni.

A kormányfő arról is beszélt, hogy elhibázott dokumentum az ENSZ globális migrációs csomagja, súlyos kockázatot von a saját állampolgárai fejére, aki aláírja.

Kiemelte: a dokumentum olyan elvi tételeket fektet le, amelyek nem csökkentik, hanem serkentik az illegális migrációt. Minden ilyen dokumentum később konkrét ügyekben, jogi eljárásokban hivatkozási alapként rendszeresen megjelenik - vélekedett.

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció olyan súlyú kérdés, amelyben nem szabad dönteni az emberek megkérdezése nélkül, de Európában ma az emberek nem tudják elmondani a véleményüket vagy nem veszik azt figyelembe a vezetők, egyre inkább elitistává válik a politika.

Mi Közép-Európában azonban demokraták akarunk maradni, nem hozunk olyan döntéseket, amelyek ellentétesek az emberek akaratával - jelentette ki. Hozzátette: a politikai rendszerek demokratikus jellegét teszteli a migráció.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy ismét szavaznak a migránsvízumról az Európai Parlamentben (EP), Orbán Viktor elmondta: érdeklődve figyeljük, milyen jogállami megoldásokat fejleszt ki az EP, úgy látszik, addig kell szavazni, amíg a helyes eredmény megszületik. A magát a jogállamiság őrének tekintő intézmény könnyen lép át jogállami normákat - tette hozzá.

Úgy vélte, mindennek az a tanulsága, hogy épp ideje, hogy leteljen a jelenlegi összetételű EP mandátuma, és "az elfáradt képviselők hazamenjenek", helyettük pedig újak jöjjenek, akik értik, hogy más korszakba léptünk. Öt éve más világ volt Európában, mint most, és sem az EP, sem az Európai Bizottság nem képes felvenni azt a tempót, azt az új megközelítést, amelyet megkövetel ez az új világ - közölte.

Hangsúlyozta: új tagok kellenek a bizottságba is, akik az intézményt az elhibázott politikai pályáról visszaviszik oda, ahova való. A tagállamoknak kell megszabniuk az irányokat, nem a bizottságnak, nem politikai bizottság kell - jelentette ki. Hozzáfűzte: ha ez a rend visszaáll, az európai jogállamiság is jobb állapotban lesz, mint most.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte: "pro-Ukrajna kormány vagyunk", Ukrajna mellett állunk,

de míg a magyar ukránbarát kormány, Ukrajnában magyarellenes kormány van.

Azonban nem változtatunk az álláspontunkon, továbbra is Ukrajna mellett állunk ebben a konfliktusban - hangoztatta.

Orbán Viktor prágai programja részeként később találkozik Milos Zeman köztársasági elnökkel is, majd Radek Vondrácekkel, a cseh képviselőház elnökével tárgyal.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor a demokráciáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018