eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója Prágában 2018. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Andrej Babiš: Orbán Viktor a barátom

Csehország és Magyarország viszonya a régi, a két visegrádi ország kapcsolatai jól fejlődnek - derült ki a cseh és a magyar kormányfő prágai találkozóján, ahol megerősítették: nem fogják hagyni, hogy embercsempészek mondják meg, ki éljen és dolgozzon Európában.

"Csehország viszonya Magyarországhoz továbbra is változatlan" - erősítette meg a cseh kormányfő Prágában, miután hivatalos látogatáson fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnökött. Andrej Babiš szerint Prága és Budapest kapcsolatai nagyon jól fejlődnek, és egyre intenzívebb a gazdasági és a kereskedelmi együttműködés is.

A kétoldalú megbeszéléseket követően az újságírók mindenekelőtt arra voltak kíváncsiak, hogy Andrej Babiš miként értékeli külügyminisztere, Tomáš Petríček döntését, amely szerint a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törlik a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról. Válaszában Babiš kifejtette, hogy meglepte őt minisztere kijelentése, ám

a kormány semmiféle változásokról nem tárgyalt.

Az eset Miloš Zeman köztársasági elnököt is felháborította, aki még csütörtökön este éles bírálatot fogalmazott meg a cseh diplomácia legfőbb vezetője felé, és kijelentette, hogy a döntésért bocsánatot kér Orbán Viktortól. A magyar miniszterelnök ezzel összefüggésben megjegyezte, nem szeretne beavatkozni Csehország belpolitikájába. "Tudom, milyen összetett a koalíciós kormányzás. Magyarország továbbra is barátja és szövetségese akar maradni Csehországnak" - erősítette meg a kormányfő.

Mindkét miniszterelnök kiemelt fontosságúnak minősítette a visegrádi csoport tagjainak együttműködését is.

Közös sikernek nevezték, hogy a V4-nek az Európai Unióban sikerült elérnie, hogy a kötelező menekültkvóták kérdése lekerült a napirendről.

Orbán Viktor úgy fogalmazott:

"Az ENSZ migrációs csomagja elhibázott dokumentum, mert azok az országok, amelyek aláírják, komoly kockázatnak teszik ki saját állampolgáraikat.

A paktum olyan elveken alapszik, melyek nem csökkentik, hanem motiválják az illegális migrációhoz való kedvet."

Orbán Viktor hangsúlyozta, a migrációs probléma olyan téma, melyről ki kell kérni az állampolgárok véleményét. "Európában az emberek vagy nem képesek a saját véleményük kifejezésére, vagy ezeket a véleményeket a politikai vezetők nem veszik figyelembe. Mi itt Közép-Európában szeretnénk demokraták maradni. A migráció a politikai rendszerek demokratikus jellegének tesztje” - mondta a miniszterelnök.

Andrej Babiš kollégája szavait azzal egészítette ki: nem lehetséges, hogy Európában folytatódjon az illegális bevándorlás.

"Az sem, hogy az embercsempészek mondják meg, ki fog Európában élni és dolgozni”

- tette hozzá a cseh miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×