eur:
380.08
usd:
353.04
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád

Letartóztattak egy embert a csőbombák ügyében

Egy New York-i kötődésű, de floridai lakcímű férfit tartóztattak le a Donald Trump kritikusainak küldött csőbombákkal kapcsolatban.

Mint arról beszámoltunk, csőbombát küldtek többek között Barack Obama volt amerikai elnök, Hillary Clinton egykori külügyminiszter, Joe Biden volt alelnök, Soros György és Robert de Niro címére is. Pénteken kiderült, hogy újabb csőbombákra bukkantak, az egyiket Cory Booker New Jersey-i szenátornak, a másikat James Clappernek, a nemzeti hírszerzés volt igazgatójának címezték.

A hatóságok az elmúlt napokban 12 gyanús csomagot találtak 10 címre elküldve.

A CNN tudósítása szerint őrizetbe vettek egy, az ötvenes éveiben járó férfit a dél-floridai Miami térségében található Plantationben. Donald Trumpot tájékoztatták a gyanúsított személyéről és elfogásáról.

A nyomozás Florida déli részére és az ottani postahivatalokra összpontosul.

A gyanúsítottat Miami térségében állították elő - közölte a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő illetékese.

A CBS úgy tudja, hogy a férfi 56 éves, és a DNS-nyomok is megerősítik, hogy ő készítette a bombákat.

Eddig senki sem vállalta magára a levélbombák küldését, amit a hatóságok terrorizmusnak minősítettek. A küldeményeket nem egészen két héttel a november 6-án esedékes félidős kongresszusi választások előtt adták postára, amelyek során megváltozhatnak a hatalmi erőviszonyok Washingtonban. A CNN közben pénteken jelentette, hogy újabb csőbomba ügyében nyomoznak a kaliforniai sacramentói hatóságok, amelynek címzettje a Trump elnököt bíráló Kamala Harris demokrata párti szenátor.

A Floridában őrizetbe vett férfi a fő gyanúsított

Az 56 éves Cesar Sayoc büntetett előéletű - közölték illetékesek. A New York-i születésű férfit 2002 augusztusában Floridában elítélték, miután pokolgéppel fenyegette meg az egyik floridai szolgáltató cég képviselőjét - közölte Ronald Lowy ügyvéd, aki az ügyben a férfit képviselte. Korábban, az 1990-es években lopásban és orgazdaságban találták bűnösnek.

Donald Trump pénteken a Fehér Házban megerősítette, hogy őrizetben van a csőbomba-ügy egyik gyanúsítottja, és közölte, hogy "törvény teljes szigorával" fogják felelősségre vonni - írja az MTI.

"Soha nem engedhetjük meg, hogy a politikai erőszak gyökeret verjen Amerikában" - jelentette ki az elnök. Trump "hitványnak nevezte ezeket a terrorcselekményeket", és kijelentette, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk. Az elnök dicsérte a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) az ügyben végzett "hihetetlen munkáját".

A nap folyamán később Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az őrizetbe vett férfi ellen öt pontban emelnek vádat, köztük volt elnökök megfenyegetése miatt, és ha bűnösnek bizonyul, összesen 58 év börtönbüntetést kaphat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×