eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Adazi, 2018. június 28.Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2018. június 28-án. Az észak-atlanti szövetség a keleti szárnyának megerősítésére az Előretolt Jelenlét harccsoport egy részét 2017 tavasza óta a bázison állomásoztatja a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében, jelenleg albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol kontingensek részvételével. (MTI/EPA/Toms Kalnins)
Nyitókép: Toms Kalnins, MTI/EPA

Megelőző csapást mért az Európai Unió

Masszív pénzügyi bírságra számíthat Lengyelország az Európai Uniótól amiért a héten nyugdíjazzák a Legfelsőbb Bíróság bírói testületének több tagját. Brüsszel szerint mindez aláássa a független bírói hatalomról és jogállamiságról szóló európai elveket.

Megelőző csapást mért az Európai Unió az állami kontrollt egyre szorosabbra húzó lengyel konzervatív kormányra. Még azelőtt, hogy érvénybe lépne Varsóban az az ellentmondásos törvény, amely távozásra kényszerítené a Legfelsőbb Bíróság 72 fős bírói testületének 27 bíráját és 70-ről 65 évre szállítaná le számukra a nyugdíjba vonulás időpontját, az EU kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben.

A Bizottság szerint uniós elvet, sőt a jogállamiság elvét sérti a lengyel törvény, amely sajátos kiskaput hagy: a lengyel bírák az államelnöknél kérvényezhetik, hogy hosszabbítsa meg mandátumukat – ami felveti a politikai befolyásolhatóság lehetőségét. A büntetőeljárás nyomán az Unió legnagyobb keleti tagállama masszív napi bírságokra számíthat.

„Reméljük, hogy a lengyel hatóságok meggondolják magukat és nem vezetik be a törvényt. Ha nem, akkor az EU Bírósága mond majd véleményt”

– mondta egy bizottsági szóvivő Brüsszelben.

Az EU már egy ideje fenyegeti a lengyeleket a Jog és Igazságosság Pártja által irányított kormány illiberálisnak és demokratikus elveket fenyegetőnek tartott politikája miatt. Decemberben beindította azt a jogi folyamatot, amelynek nyomán akár Uniós szavazati jogától is megfoszthatják Varsót. Ilyenre még nem volt példa a történelemben.

A most induló hosszadalmas jogi eljárás részeként a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság fogja bírságolni Varsót, amelynek egy hónapot adtak, hogy korrigálja lépéseit. A bírság naponta kirótt összeg vagy egyben fizetendő összeg is lehet, és addig lesz érvényben, amíg a bíróság szerint Lengyelország nem tesz eleget az EU-s jogszabályoknak.

Mindeközben azonban Varsó makacsnak tűnik.

Andrzej Duda államfő eltökélte, hogy alkalmazza a törvényt és első lépésben eltávolítja a Lengyel Legfelsőbb Bíróság elnökét, Malgorzata Gersdorfot. Egy elnöki szóvivő azt mondta: a főbíró távozása nem kérdés, csak az, hogy mikor történik meg, de jelezte, hogy a határidő most kedden jár le. Egy másik elnöki illetékes jelezte, hogy 11 további bírát a nyugdíjkorhatár-változás értelmében szintén azonnal nyugdíjba küldenek, és hogy ők nem kérték időben, hogy maradhassanak posztjukon.

További 16, 65 évnél idősebb bíró fordult Duda elnökhöz – kérve mandátumuk meghosszabbítását –, és benyújtotta az ehhez szükséges orvosi igazolást is. Az államfő később dönt az ügyükben – mondták beosztottjai.

Kommentátorok szerint a lengyel vezetés kemény fellépése csak még inkább elmélyíti az ellentétet Brüsszellel. Duda szóvivője viszont visszautasította a bírálatokat és azt mondta:

„Lengyelországban nem fenyegetik az állampolgárok alapvető jogait”.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×