INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

kim dzsong un

donald trump

szingapúr

li hszien lung

csúcstalálkozó

Szingapúr, 2018. június 10.Donald Trump amerikai elnök a szingapúri Paya Lebar katonai repülőtérre érkezik 2018. június 10-én. Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Trump és Kim egy városban - fotókkal

Infostart / MTI

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap délelőtt, délután pedig Donald Trump amerikai elnök repülőgépe is landolt a dél-kelet-ázsiai városállam katonai repülőterén.

Kim a kínai légitársaság repülőgépén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll.

"Szingapúr szerepe bevonul a történelembe, ha sikeres lesz a csúcstalálkozó Trumppal" - jelentette ki Kim megérkezését követően.

Az észak-koreai vezetőt kíséretével a nap folyamán Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadta az elnöki palotában. A phenjani rezsim vezetőjét a húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Kim Szu Gil, a hadsereg politikai bizottságának vezetője, illetve Ri Jong Ho külügyminiszter is elkísérte. A találkozón Kim megköszönte Szingapúrnak, hogy magára vállalta a házigazda szerepét, és hangsúlyozta: "az egész világ figyelme a Kim Dzsong Un és az Amerikai Egyesült Államok történelmi csúcstalálkozójára irányul".

Szingapúr, 2018. június 10.
Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető tárgyal a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 10-én. A phenjani vezető június 12-én találkozik Donal Trump amerikai elnökkel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Szingapúr, 2018. június 10. Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető tárgyal a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 10-én. A phenjani vezető június 12-én találkozik Donal Trump amerikai elnökkel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Wallace Woon)

Li Hszien Lung, akit a The Straits Times című napilap idézett, reményét fejezte ki, hogy az Észak-Koreával folytatott kereskedelem ismét fellendül, amint a kommunista állammal szemben elrendelt ENSZ-szankciókat eltörlik. "Vannak lehetőségek, de ez időbe fog telni" - mondta a városállam kormányfője.

Szingapúr Észak-Korea hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, de tavaly a világszervezet büntetőintézkedéseivel összhangban megszakította a gazdasági kapcsolatokat.

Délután megérkezett Donald Trump is

Időközben Donald Trump repülőgépe is leszállt Szingapúrban. Az Air Force One fedélzetén az amerikai elnököt elkísérte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is. A városállam külügyminisztériumának tájékoztatása szerint Trump hétfőn készül tárgyalni Li Hszien Lunggal.

Az amerikai elnök még Kanadában arról beszélt újságíróknak, hogy bármilyen megállapodás Kimmel a "pillanat hatása alatt" fog létre", amivel csúcstalálkozójuk bizonytalan végkimenetelére utalt.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetelen először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

A tárgyalások ütemtervét ismerő egyik névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a keddi találkozó Kim és Trump között helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik. Az illetékes szerint az észak-koreai vezető helyi idő szerint még aznap délután kettő órakor készül elhagyni Szingapúrt. Hozzáfűzte: Kim elutazásának terve még nincs kőbe vésve.

Nyitókép: JIM LO SCALZO
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018