eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor
Szingapúr, 2018. június 10.Donald Trump amerikai elnök a szingapúri Paya Lebar katonai repülőtérre érkezik 2018. június 10-én. Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Trump és Kim egy városban - fotókkal

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap délelőtt, délután pedig Donald Trump amerikai elnök repülőgépe is landolt a dél-kelet-ázsiai városállam katonai repülőterén.

Kim a kínai légitársaság repülőgépén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll.

"Szingapúr szerepe bevonul a történelembe, ha sikeres lesz a csúcstalálkozó Trumppal" - jelentette ki Kim megérkezését követően.

Az észak-koreai vezetőt kíséretével a nap folyamán Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadta az elnöki palotában. A phenjani rezsim vezetőjét a húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Kim Szu Gil, a hadsereg politikai bizottságának vezetője, illetve Ri Jong Ho külügyminiszter is elkísérte. A találkozón Kim megköszönte Szingapúrnak, hogy magára vállalta a házigazda szerepét, és hangsúlyozta: "az egész világ figyelme a Kim Dzsong Un és az Amerikai Egyesült Államok történelmi csúcstalálkozójára irányul".

Szingapúr, 2018. június 10.
Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető tárgyal a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 10-én. A phenjani vezető június 12-én találkozik Donal Trump amerikai elnökkel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Szingapúr, 2018. június 10. Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető tárgyal a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 10-én. A phenjani vezető június 12-én találkozik Donal Trump amerikai elnökkel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Wallace Woon)

Li Hszien Lung, akit a The Straits Times című napilap idézett, reményét fejezte ki, hogy az Észak-Koreával folytatott kereskedelem ismét fellendül, amint a kommunista állammal szemben elrendelt ENSZ-szankciókat eltörlik. "Vannak lehetőségek, de ez időbe fog telni" - mondta a városállam kormányfője.

Szingapúr Észak-Korea hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, de tavaly a világszervezet büntetőintézkedéseivel összhangban megszakította a gazdasági kapcsolatokat.

Délután megérkezett Donald Trump is

Időközben Donald Trump repülőgépe is leszállt Szingapúrban. Az Air Force One fedélzetén az amerikai elnököt elkísérte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is. A városállam külügyminisztériumának tájékoztatása szerint Trump hétfőn készül tárgyalni Li Hszien Lunggal.

Az amerikai elnök még Kanadában arról beszélt újságíróknak, hogy bármilyen megállapodás Kimmel a "pillanat hatása alatt" fog létre", amivel csúcstalálkozójuk bizonytalan végkimenetelére utalt.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetelen először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

A tárgyalások ütemtervét ismerő egyik névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a keddi találkozó Kim és Trump között helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik. Az illetékes szerint az észak-koreai vezető helyi idő szerint még aznap délután kettő órakor készül elhagyni Szingapúrt. Hozzáfűzte: Kim elutazásának terve még nincs kőbe vésve.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×