eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Feledy Botond: Európának fel kell készülnie a versenyre

Az Európai Bizottság költségvetési javaslata inkább az intézmény tárgyalási pozícióját határozza meg, a büdzsé sokat változik még a tagállami javaslatok és az Európai Parlament módosításai révén – mutatott rá Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Arról is beszélt, hogy Európa még ott van a világpolitika legfontosabb szereplői között, ám fel kell készülnie a versenyre.

Az Európai Uniós büdzsé tervezése, így a következő, 2021 és 2027 közötti ciklusra vonatkozó is egy nagyon hosszú pávatánchoz hasonlítható, amelyben egyelőre csak egy táncos lépett fel, az Európai Bizottság – vélekedett Feledy Botond külpolitikai elemző.

“Ott tartunk, hogy ez a bizottsági javaslat tulajdonképpen a legszélsőségesebb forgatókönyv,

amiből aztán majd a tagállamok, illetve az Európai Parlament, amely szintén egyre súlyosabb szereplő az egész folyamatban az elmúlt évtizedekben, kihoz valamit és összekovácsol. Tehát ez nem egy eldőlt kérdés, ez egy tárgyalási pozíció, amit a bizottság tett a tagállamok elé, de a tagállamok kiindulhatnak teljesen másból is. Nyilván azért nem függetlenül tette ezt a bizottság” - fejtette ki.

A javaslat csökkentené az agrár- és a kohéziós forrásokat – ami hátrányos lenne Magyarország és Lengyelország számára –, valamint több forrást biztosítana az innovációnak és a dél-európai tagállamok gazdasági stabilitásának fenntartására, ám

Feledy Botond szerint ez nem a közép-kelet európai tagállamok elleni politikai döntés.

“Biztos, hogy nem első körben Közép-Európáról szól, tehát ilyen módon reméljük, hogy a közép-európai politikusok ezt nem veszik magukra, hanem értelmezik az európai kontextusát ennek a döntésnek” - tette hozzá.

A bizottság célját, hogy a költségvetést fogadják el még a 2019-es európai parlamenti választás előtt, Feledy Botond hihetetlenül ambíciózusnak nevezte, ám elismerte, hogy ha az új parlamenttel elölről kell kezdeni az egyeztetéseket, az valóban veszélyeztetheti a 2021-es kifizetéseket.

Európa súlya

Illúzió, hogy a tagállamok magukban képesek lennének Pekinggel vagy Washingtonnal tárgyalni olyan hatékonysággal, mint az Európai Unió képviselői, ám Európa még fontos szereplője a világpolitika színpadának – vélekedett Feledy Botond külpolitikai elemző.

“Ott vagyunk még a színpadon, tehát nincs még itt a végóra, csak fel kell készülni arra, hogy tart a verseny.

Mindenki más is a színpadon akar maradni, vagy fel akar mászni a színpadra, mi meg még ott vagyunk. Ez azért egy nagyon komoly piac, ahova be akarnak jönni emberek” - vélekedett, de hozzátette, hogy megvan az innovációnak kedvező társadalomszerkezet és az erőforrások ahhoz, hogy Európa ott maradjon ezen a színpadon.

Arra a kérdésre, hogy Donald Trump amerikai elnök mennyire tartja fontos szövetségesének az Európai Uniót, Feledy Botond azt mondta: ambivalens üzenetek érkeznek Washingtonból.

A külpolitikai elemző hozzátette, hogy bár az elnöki adminisztráció több ciklust is végig dolgozott tagjai értik Európa jelentőségét, a Trump-kormányzat jelenleg politikailag a bilaterális kapcsolatokat preferálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×