INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

borut pahor

szlovénia

büntetőeljárás

erőmű

felügyelet

Büntetőeljárást kezdeményeztek a szlovén államfő ellen

Infostart / MTI

A szlovén nemzetgyűlés elfogadta a sostanji villamosenergiát széntüzeléssel előállító, TES6 erőmű pénzügyi befektetéseiről készül parlamenti vizsgálati jelentést, és úgy döntött, hogy büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen Borut Pahor államfő és korábbi kormányának két minisztere ellen, mert elmulasztotta a szükséges felügyelet gyakorlását - közölte a helyi sajtó csütörtökön. Pahor 2008-2012 között Szlovénia miniszterelnöke volt.

A nemzetgyűlés kedden szavazott a jelentéséről, és egy nappal később elküldte az ügyészségnek, amely csütörtökön megerősítette, hogy megkapta azt.

Az erőmű beruházási költsége eredetileg 600 millió euró lett volna, de ez az összeg végül 1,4 milliárd euróra rúgott. A 450 oldalas jelentés szerint a túlköltekezésért leginkább Pahor kormányának két tárcavezetője, Franc Krizanic korábbi pénzügy és Matej Lahovnik korábbi gazdasági miniszter okolható. Borut Pahor elutasítja a politikai felelősségre vonatkozó vádakat.

Példátlan eset

A Dnevnik című szlovén napilap szerint Szlovénia függetlensége óta először történt meg, hogy büntetőjogi panasszal élt a parlament egy legmagasabb rangú tisztségviselő ellen. Az újság mindazonáltal hozzátette: nem tud szabadulni az érzéstől, hogy mindennek köze van a közelgő parlamenti választásokhoz.

Kétségtelen, hogy a szociáldemokraták (SD) fontos szerepet játszottak a vitatott befektetésben, de a parlamenti vizsgálat Janez Jansának, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökének kormányzási idejére (2004-2008) is kiterjedt. A projekt kivitelezéséről ugyanis még 2005-ben döntött az akkori kormány - írta a lap.

Választások előtt

A szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Jansa a közvélemény-kutatások szerint a második helyen áll, őket követik a szociáldemokraták. A listát egy volt humoristából lett politikus, Marjan Sarec pártja vezeti, aki indult az elnökválasztáson is, és csak kevéssel maradt el Pahortól a második körben.

A feljelentett politikusok listája, amelyet az illetékes parlamenti bizottság Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párthoz (SMC) tartozó tagjai javasoltak, azonban kizárólag Pahor kormányának tagjait tartalmazza.

Az újság szerint nem áll jól Cerar szénája, és ugyanazt a szavazótábort szólítja meg, mint a szociáldemokraták.

Borut Pahor államfő szombaton írja ki a választások dátumát, amely várhatóan május 27-re vagy június 3-ra esik majd.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018