eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felsorakozott a török hadsereg

Ismét feszültté vált a kapcsolat az Egyesült Államok és legnagyobb közel-keleti NATO-szövetségese, Törökország között. A török hadsereg csapásra készen állva, az amerikaiak szíriai kurd szövetségeseit fenyegeti a határ mentén.

Török katonákat és tankokat vontak össze a szíriai határ mentén és az egységek az utóbbi napokban készenlétben várták a parancsot a támadásra. A behatolás előtt Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetőzött, hogy „megsemmisíti az összes terrorista fészket”. Ezzel azokra az enklávékra utalt, ahol az Egyesült Államok szövetségesei, az Iszlám Állam elleni harcra felhasznált kurd csapatok megerősítették állásaikat.

Törökország szerint a szíriai kurd erők fenyegetést jelentenek a jelentős kurd kisebbséggel rendelkező török állam egységére. A kurdok miatti feszültség alaposan próbára tette Washington és Ankara a két „elvileg szövetséges” főváros viszonyát az elmúlt három évben – fogalmaz a Guardian című lap.

Erdogant a hétvégén pedig különösen feldühítette az amerikaiak terve, hogy a kurd erőkből állítanak fel a kurd területeket védő egységeket. 30 ezer fegyveresről van szó és Erdogan azt mondta: „küldetésünk az, hogy még azelőtt megfojtsuk ezt a terrorhadsereget, mielőtt létrejönne”.

Az amerikaiak elképzelése szerint a kurd vezetésű úgynevezett Szíriai Demokratikus Erőkre épülő egységek a török és az iraki határ valamint Szírián belül, az Eufrátesz folyó mentén teljesítenének szolgálatot. Ez a folyó választja el a kurd területek nagy részét az Aszad elnök rezsimje által ellenőrzött földektől.

A Szíriai Demokratikus erők gerincét ugyanakkor a kurd YPG milícia alkotja, amely Törökország szerint ugyanaz, mint a terroristának nevezett PKK, a Kurd Munkáspárt, amely Törökországban is végrehajtott támadásokat.

Az amerikai tervet ellenzi Oroszország is, amely szerint ez csak Szíria felosztásához vezetne. A török invázió fő célpontja egy 100 kilométer széles terület Afrin és Manbidzs városok között Szíria észak-nyugati csücskében. Ezért a térségért a háború során különösen heves harcok folytak.

A törökök és amerikaiak között annyira elmérgesedett a viszony a kurd kérdés nyomán, hogy Erdogan nem is konzulált terveiről Trump amerikai elnökkel. „Amikor legutóbb beszéltünk, azt mondta, visszahív. De nem tette.” – mondta a török elnök. „Úgyhogy én sem tervezem, hogy felhívom. Rövid időn belül egymás után felszámoljuk a szíriai terrorfészkeket. Azok, akik hátbaszúrtak bennünket, miközben szövetségesünknek tűntek, nem tudják megakadályozni” – mondta Amerikára célozva Erdogan.

A török külügyminiszter még élesebben fogalmazott: „Washingtonnak nyilatkoznia kell: a szövetségeseivel van vagy a terrorcsoportokkal”. A törökök közölték, hogy az invázióban a török erőket a velük szövetséges szíriai lázadók támogatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×