eur:
391.9
usd:
359.48
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella

Nagy dilemma előtt a francia lapok: törvényt sért, aki közli a kiszivárogtatott maileket

A francia médiaszervek ne közöljék annak a belső levelezésnek a tartalmát, amely az Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánystábját ért hacker-támadás révén vált elérhetővé, mert az bűncselekménynek minősülne - közölte szombaton az elnökválasztási kampányt ellenőrző országos bizottság (CNCCEP).

A testület az ügyben össze is ült szombaton - egy nappal a választások második fordulója előtt -, de már az ülése előtt figyelmeztette a francia médiát.

A weboldalára feltett közleményben egyrészt kérést fogalmazott meg, nevezetesen azt, hogy a sajtóorgánumok internetes felületeiken ne publikálják az említett levelezés tartalmát. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy könnyen bűncselekménynek minősülhet, ha ezt mégis megteszik, mivel egyrészt hamis tartalmak is lehetnek e kiszivárogtatott szövegek között, másrészt pedig az érvényben lévő kampánycsendet is megsérthetik.

Macron kampánycsapatának belső levelezéséből péntek éjjel több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten. Az elnökjelölt En Marche! nevű mozgalmának közleménye szerint a stáb "jelentős és összehangolt számítógépes támadás" áldozata lett pénteken este, aminek következtében különféle belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában.

Mintegy kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát EMLEAKS-nek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra. A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt.

A kampánycsapat értékelése szerint a támadás "a demokrácia destabilizálására irányul, ahogy az az Egyesült Államokban is történt a legutóbbi elnökválasztás alatt".

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések az egy éve alakult és magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Lendületben!) nevű saját politikai mozgalmát vezető Emmanuel Macron biztos győzelmét jelezték. Macron 61,5-62 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pent, aki a szavazatok 38-38,5 százalékára számíthat az előrejelzések szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 12. 18:45
×
×
×
×