eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin

"Nagyon jól halad Moszul felszabadítása"

Nagyon jól halad a hétfőre virradóra kezdődött nagyszabású hadművelet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros, Moszul felszabadítására - közölte Talib Sagáti altábornagy, a közös katonai műveleti parancsnokság vezetője.

Az altábornagy Kázer településén nyilatkozott arról az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a hadművelet a terveknek megfelelően halad, egyben "nagyon fontosként" méltatta a nyugati terrorellenes koalíció szerepét a légicsapásokban és a hírszerzési értesülések megosztásában. Utóbbiak szerint néhány IÁ-szélsőséges családostul Szíriába menekült Moszulból - tette hozzá.

Ugyanakkor iraki kurd erők (pesmergák) lassan haladnak Moszultól keletre. Páncélozott járművek hosszú oszlopa, hátukban több száz kisteherautóval haladt hétfőn a ninivei fennsíkon féltucat falu irányába. A nap folyamán intenzív amerikai légi támadások érték az egykor vallási kisebbségek által lakott, mára az IÁ terroruralma miatt elhagyatott falvakat.

Mohammad Darvis, a kurd erők alezredese elmondta: a főutak és a mezők házilag készített pokolgépekkel vannak aláaknázva, emellett pedig öngyilkos merényletek lassítják támadásukat.

Egy névtelenül nyilatkozó pesmerga őrnagy szerint néhány kurd egység behatolt a falvakba, de nem szálltak ki Humvee típusú katonai terepjáróikból a tűzszerészekre várva.

A Firat kurd hírügynökség szerint mintegy 70 iraki katona esett áldozatul a terrorszervezet egyik merénylőjének a Moszultól keletre lévő Balavat nevű falu mellett.

Az al-Manar arab hírtelevízió szerint kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védi a kormányerők ostromától Moszult az Iszlám Állam.

A híradás szerint a szélsőségesek az iraki Ninive tartomány székhelyétől keletre, al-Hamdaníja nevű külvárosnál folyamodtak ehhez a taktikához, hogy lelassítsák a szárazföldi offenzívát és zavarják a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásait. Hamdaníjához közelít ugyanis az iraki hadsereg 9. harckocsi hadosztálya.

Maszúd Barzani, az iraki Kurd Regionális Kormányzat elnöke bejelentette, hogy az iraki kurd erőknek (pesmergák) a hadsereggel vállvetve 200 négyzetkilométeres területet sikerült felszabadítaniuk Ninive tartományban.

- Törökország kész befogadni több százezer menekültet az iraki Moszulból, ha az Egyesült Államok vezette szövetség által az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kiűzéséért indított hadművelet következtében fellángolna a felekezetek közötti erőszak - közölte hétfőn Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes, miközben az ENSZ egy lehetséges humanitárius katasztrófára készül.

Törökország több alkalommal is hangoztatta, hogy a síita milíciák részvételének engedélyezése a többségében szunnita arabok lakta város ostromában felekezetek közötti ellentéthez vezethet.

A nap folyamán egyébként leverték azt a lázadást, amely az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével tört kiMoszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából - jelentette az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A televízió úgy tudja: az al-Bagdadihoz hű elit alakulatok néhány órás összecsapásokat követően leverték a puccskísérletet a városban, megölve a felkelés élén álló moszuli Abu Uszmánt és néhány követőjét, akihez hű erők korábban az IÁ több létesítményét is megtámadták.

A dzsihadisták helyreállították ellenőrzésüket Moszul felett.

Az Iszlám Állam Uszmán több tucat munkatársát végeztette ki a város központi terein.

Korábban a pánarab hírtelevízió közölte, hogy az Iszlám Állam vezetője túlélte a koalíciós erők légicsapását Moszulban.

Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőre virradóra jelentette be a Moszul felszabadítását célzó szárazföldi hadművelet kezdetét. Az offenzívában nagyjából 60 ezer fegyveres vesz részt, köztük - az asz-Szumaríja szerint - a hadsereg katonáin kívül terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is. Az előrenyomulást az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légiereje támogatja.

A dzsihadista szervezet 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, Irak második legnagyobb városát, ahol jelenleg is mintegy 1,3 millió ember él. Az iraki Ninive tartomány székhelyén becslések szerint több mint 6000 harcossal rendelkezik az Iszlám Állam.

Az iraki kormányfő többször is megígérte, hogy 2016-ban kiűzik Moszulból az Iszlám Államot. Egyes iraki illetékesek szerint félő, hogy túl korán indították meg az ostromot. Az iraki társadalom és politika továbbra is mélyen megosztott, és a szunnita, a síita és a kurd közösségek közötti feszültségek, amelyek lehetővé tették az Iszlám Állam felemelkedését, megoldatlanok maradtak. Illetékesek attól tartanak, hogy - közös ellenség hiányában - megtorlások és fegyveres összetűzések formájában még akkor is kiújulhat majd az erőszak, ha sikerül a várost visszafoglalni.

Találkozót tartanak az észak-iraki Moszul ügyében a dzsihadista szervezet ellen fellépő, nemzetközi terrorellenes koalíció védelmi miniszterei október 25-én Párizsban - jelentette be hétfőn Jean-Yves le Drian, a francia védelmi tárca vezetője. A találkozó célja, hogy megvitassák az IÁ iraki fellegvára, Moszul felszabadításának a menetrendjét és remek alkalom lesz arra, hogy a szíriai fellegvár, Rakka visszafoglalása újra az asztalra kerüljön.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×