eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Támogatják a tűzszünetet

Irán üdvözölte vasárnap a szíriai orosz-amerikai tűzszüneti megállapodást, és egyben ellenőrző mechanizmus létrehozását sürgette, hogy a terroristák ne használhassák ki a tűzszünetet. A Hezbollah libanoni síita szervezet, amelynek fegyveresei Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege oldalán harcolnak Szíriában, szintén támogatásáról biztosította a tűzszüneti megállapodást.

Irán üdvözöli a tűzszünet minden megvalósítását - jelentette ki Bahrám Gaszemi külügyi szóvivő. Hozzátette azonban, hogy a tűzszünet sikere attól függ, létrejön-e egy "átfogó ellenőrzési mechanizmus, elsősorban a határőrizet terén, hogy megállíthassák újabb terroristák érkezését, valamint ez utóbbiaknak szánt fegyverek és pénzügyi források célba juttatását".

Teherán - akárcsak a damaszkuszi rendszer, amelynek Irán a fő térségbeli szövetségese - terroristáknak tekinti nemcsak a dzsihadista csoportokat, de a lázadó szervezeteket is.

Bahrám Gaszemi hangsúlyozta, hogy a humanitárius segélyeknek "hátrányos megkülönböztetés nélkül" el kell jutniuk Szíria valamennyi térségébe, mindenekelőtt "a terrorista csoportok ellenőrzése alatt lévő, illetve az általunk ostromolt övezetekbe".

Az al-Manar, a libanoni Hezbollah hivatalos televíziója forrásának megjelölése nélkül szombat éjjel ismertette a közleményt, amelyben a "szíriai szárazföldi műveletek parancsnoka" kijelentette, hogy a Hezbollah támogatja a tűzszünetet".

"Szíria szövetségesei teljes mértékben elkötelezik magukat arra, hogy tiszteltben tartják a szíriai vezetők, a kormány, a biztonsági szervek és a politikai erők döntését" - olvasható a közleményben.

A Hezbollah ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is "nyílt és könyörtelen harcot folytat az Iszlám Állam dzsihadista csoport és a Fatah as-Sam Front (a kapcsolatait az al-Kaida terrorszervezettel nemrégiben megszakító egykori an-Nuszra Front) terroristái ellen".

Szakértők becslése szerint több különböző fronton a Hezbollah összesen 5000-8000 tagja harcol Szíriában. A Hezbollah élvezi Irán katonai és pénzügyi segítségét is.

A damaszkuszi rendszer szombaton hagyta jóvá az előző este az Egyesült Államok és Oroszország által bejelentett tűzszüneti megállapodást.

Az íd al-adha muzulmán áldozati ünnepen hétfőn életbe lépő megállapodás célja az erőszakcselekmények azonnali csökkentése és a politikai átmenetet célzó tárgyalások megkezdése a 2011 óta háború sújtotta Szíriában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×