eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

„Klasszikus ámokfutó” lehetett a müncheni tömeggyilkos

A nyomozás első megállapításai alapján "klasszikus ámokfutó" lehetett a péntek este történt müncheni lövöldözés elkövetője - közölte szombaton a müncheni ügyészség illetékese. A nyomozás alapján egyértelmű, hogy egyetlen elkövető volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" - közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész az eljárás irányítóinak közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben.

A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett.

A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások.

Hubertus Andrä, München rendőrfőnöke elmondta, hogy a 18 éves elkövető Münchenben született, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Viszont az "ámokfutás témájával" behatóan foglalkozott - tette hozzá.

Még szombat hajnalban teljesen lezárt egy többemeletes lakóházat és átkutatott egy abban található lakást a müncheni Maxvorstadt kerületben a német rendőrség.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint a nyomozók kartondobozokat vittek magukkal a lakásból. A Bild című német napilap online híroldalán azt írta, az elkövető szüleinek lakásáról van szó. A rendőrség ezt nem erősítette meg.

A Bild információi szerint a fiatalember együtt élt szüleivel és a lakóhelyéhez közeli iskolába járt.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombat reggel megrendülve nyilatkozott a történtekről. "Könnyekkel és rémülettel tölt el mindenkit ez a brutális és embereket semmibe vevő támadás" - mondta, és köszönetet mondott a világ minden részéről érkező támogatásért.

A német rendőrség szakszervezetének (GdP) alelnöke arra szólított fel, hogy veszélyhelyzetek esetén biztonsági okokból a fénykép- és videofelvételeket ne tegyék közzé azonnal a lakosok, hanem adják át a rendőrségnek. A hatóságoknak és a nyilvánosságnak is hozzá kell szoknia ahhoz, hogy "a közösségi médián keresztül gyakorlatilag valós időben követik a hasonló véres történéseket", ez azonban problémákat vet fel a nyomozáskor és az evakuálási intézkedéseknél - mondta.

Az elkövető egy pisztollyal és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni péntek este. Kilenc halálos áldozata között három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×