eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

München: helyszíni tudósítás a merénylet utáni helyzetről

Pénteken kora este a müncheni Olimpiaváros bevásárlóközpontja tőszomszédságában lévő gyorsvendéglőnél lövöldözés robbant ki, amely az eddigi értesülések szerint legalább 6 halálos áldozatot követelt. Miután a feltehetően három merénylő a zsúfolt bevásárlóközpontba is berontott, pánik tört ki. Az InfoRádió németországi tudósítója a bajor fővárosból küldött beszámolójában a hatóságokat idézve jelenti: Münchenben terrorcselekmény történt, amelynek tetteseit eddig nem sikerült elfogni.

A késő délután kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy a tartományi kormány Seehofer miniszterelnökkel válságülést tart és a rendőrség a médián keresztül arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre se hagyja el otthonát.

A müncheni Olimpiaváros bevásárlóközpontját időközben teljesen kiürítették, az ottani földalatti állomás alagútján át különleges rendőralakulat indult el, feltételezve, hogy esetleg ott rejtőzködik az a feltehetően három fegyveres, aki röviddel hat óra után a McDonald vendégeire tüzet nyitott, az eddigi adatok alapján legalább 6 személyt megölt és sok továbbit, részben súlyosan megsebesített, majd a bevásárlóközpontba vette az útját, ahol a lövések hallatára pánik robbant ki.

Egyelőre nem tudni, hogy a bevásárlóközpont alatti metróállomáson sikerült-e felszállniuk egy szerelvényre, de néhány perccel a merénylet után azonnal leállították a földalatti vasút forgalmát, hogy elejét vegyék a tettesek szökésének. Ugyanebből a célból leállították a villamosforgalmat is, a müncheni főpályaudvart pedig teljesen lezárták.

Az akcióba a rendőrség helikoptereket is bevetett, amelyek olyan berendezéssel is rendelkeznek, hogy a sötétben is észlelni tudják a mozgást a földön. A hatóságok nem zárják ki, hogy a tettesek esetleg más helyen is merényletre készülnek, ezért mindenkit rendkívüli óvatosságra intenek.

A kórházak jelentkezésre szólították fel az orvosokat és ápolókat, mert a rendőrségtől származó értesülés szerint nem lehet kizárni, hogy a még szökésben lévő merénylők valahol ismét tüzet nyitnak, ami esetleg további sebesülésekkel is jár.

A terrorcselekményről érkező első hírek azt is tudni vélték, hogy az Olimpiaközponton kívül a bajor főváros szívében fekvő forgalmi csomóponton, a Stachuson és az Isarkapu mellett is lövöldözés robbant ki, de ez vaklármának bizonyult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×