eur:
388.7
usd:
361.7
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A zika- mellett a chikungunya-fertőzés is terjed az olimpia országában

Brazíliában kedden először tettek közzé átfogó hivatalos adatokat a zikalázfertőzéses esetekről, az egészségügyi tárca közlése szerint az országban eddig mintegy 91 ezer esetet jelentettek, közben azonban a tavalyi évhez képest erősödött a chikungunya-járvány.

"Az első járványügyi jelentés 91 387 valószínű megbetegedést tartalmaz Brazília összes szövetségi államára vonatkozóan (január 3-tól) április 2-ig bezárólag - közölte a minisztérium. Így 100 ezer lakosra 44,7 megbetegedés jutott."

A járvány tavaly októberi azonosítása óta 1198, csecsemőknél észlelt kóros kisfejűségről (mikrokefáliás esetről) bizonyosodott be, hogy a súlyos deformitást a zikaláz vírusa okozta, de 3710 esetet még vizsgálnak.

A mikrokefália miatt halva született csecsemőkön kívül a betegségben három, húsz év körüli fiatal vesztette életét.

A Brazíliában, Kolumbiában és a karib-tengeri országokban 2014 óta észlelt, elsősorban az egyiptomi csipőszúnyog által terjesztett betegség lefolyása az esetek többségében jóindulatú. Következményeként csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan neurológiai megbetegedések, mint amilyen a bénulást vagy halált okozó Guillain-Barré tünetegyüttes.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn arról számolt be, hogy a zikaláz visszaszorulóban van Dél-Amerikában.

A hozzá hasonló chikungunya-láz viszont, amelyet ugyancsak az egyiptomi csipőszúnyog terjeszt, nagy ütemben terjed az idén nyári olimpiai játékokat rendező Brazíliában.

Hivatalos adatok szerint 2016 első négy hónapjában több mint 39 ezer chikungunya-megbetegedést jelentettek az országban, mintegy hétszáz esettel többet, mint a 2015-ös év egészében. Ez a láz 2016-ban már 16 halálos áldozatot követelt, a tavalyi hat halálesettel szemben - áll a brazil egészségügyi tárca járványügyi jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×