eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama anti-Brexit kampánya kiverte a biztosítékot Londonban

Betiltják a drónok repülését Londonban Barack Obama amerikai elnök hétvégi látogatása során. Sok brit ugyanakkor szeretné, az elnököt szállító Air Force One inkább elkerülné a szigetországot: Obama ugyanis beavatkozik a Brexit-vitába és arról próbálja meggyőzni vendéglátóit: ne lépjenek ki az Európai Unióból.

Csütörtöktől egy külső hatalom miatt korlátozzák sok brit szabadságát: nem reptethetnek drónokat London nagy része felett, mert a városba érkezik Barack Obama.

Az amerikai elnök felköszönti a 90. születésnapját ünneplő Erzsébet királynőhöz, de az út valódi célja az, hogy beavatkozzon a közelgő népszavazás előtti Brexit-vitába és meggyőzze a briteket: maradjanak EU-tagok, mert az nekik és Amerikának is jobb.

Így most az a pikáns helyzet áll elő, hogy Nagy-Britannia legnagyobb szövetségese miatt korlátozzák a britek szabadságát kismértékben.

A szövetséges vezetője pedig éppenséggel azért kampányol, hogy ne fordítsanak hátat a sokak szerint a szabadságukat nagymértékben korlátozó Uniónak.

Obama érkezése előtt nyolc volt amerikai pénzügyminiszter is figyelmeztette „a tengerentúli unokatestvéreket” – rossz tipp a Brexit.

A közelgő népszavazás előtt a kilépéspárti kampány tagjai azonban dühös bikaként reagálnak, bármely külföldről érkező intelemre.

Boris Johnson, London borzas hajú főpolgármestere, - akiről úgy tartják, hogy miniszterelnök akar lenni -, például „mérhetetlen képmutatásnak” nevezte az amerikaiak véleményét, amikor ők „hisztérikus eltökéltséggel” védik a saját szuverenitásukat.

„Bizarr dolog, hogy az amerikaiak leckéztetnek, amikor még a tengerekről szóló nemzetközi konvenciót sem hajlandók aláírni, vagy elfogadni a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát” – tette hozzá. A tengeri konvenciót Bill Clinton elnök valójában aláírta, de a Kongresszus nem volt hajlandó ratifikálni.

Pikáns elem Boris beszólása kapcsán: a karizmatikus városvezető amerikai születésű és emiatt megkapta az amerikai állampolgárságot is. Tavaly viszont ez sokba került neki: az amerikai NAV, az IRS 100 ezer dollár adó megfizetéséről nyújtott be neki számlát tengerentúli tranzakciói miatt.

Visszatérve a Brexitre, Boris nincs egyedül ellenérzéseivel a kilépés-párti táborban. Nigel Farage, a kilépéspárti és migráns-ellenes Brit Függetlenségi Párt, a UKIP amúgy német feleséggel rendelkező vezére azt mondta: Obama „a történelem leginkább brit-ellenes amerikai elnöke”. Ezek szerint Obama rosszabb, mint George Washington, a britek elleni függetlenségi háború hőse.

Farage logikája szerint Obama annyira utálja a briteket, hogy ártó szándékkal bent akarja tartani őket az EU-ban. Ezt cáfolva amerikai politikusok, kommentátorok és üzleti vezetők is azt magyarázták: gazdasági, politikai és biztonságpolitikai okokból akarják úgy, hogy a velük egy nyelvet beszélő britek fenntartsák Uniós tagságukat.

 Bírálta az amerikaiakat Liam Fox volt védelmi miniszter is. Neki ez nem lehetett könnyű, mert elkötelezett NATO-támogató, azaz az amerikai vezetésű védelmi szövetség híve, miközben már nagyon szeretne hátat fordítani Európának.

Úgy tűnik, a Cameron kormányfővel korábban kedélyesen burgert sütögető Obama ezen a látogatásán sok bírálatra számíthat.

A külpolitikája miatt gyakran támadott elnök azonban már megengedheti magának az őszinteséget: a jövő évben már más veszi át tőle a Fehér Házat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×