eur:
394.41
usd:
371.54
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A késes intifáda miatt újraszabályoznák a fegyverviselést Izraelben

Az ötödik hónapja tartó "spontán" vagy "késes" intifáda miatt ismét felmerült a fegyverviselés és -használat újraszabályozása Izraelben.

Az elmúlt években Izraelben többször szigorították a szolgálati és az önvédelmi lőfegyverek használatát, hogy ezzel a civil szférát védjék. Már nem vihetik automatikusan haza szolgálati fegyvereiket a katonák, 2004 óta a laktanyákat vezető tisztek és helyetteseik dönthetnek arról, hogy a harci egységeknél szolgáló katonák magukkal vigyék-e szolgálati fegyverüket a szabadságolások és az eltávozások idejére.

A tisztek általában igen óvatosak voltak, és csak ritkán engedélyezték a fegyverek kivitelét a laktanyából. A szigorítás oka az volt, hogy a családjukból kiszakított, gyakran nehéz fizikai és pszichikai megpróbáltatásoknak kitett, 18-19 éves sorkatonák közül többen is maguk ellen fordították fegyverüket személyes válságok esetén, például ha távolba került szerelmük elhagyta őket. A 2004-ben bevezetett szabályozás hatására jelentősen csökkent az öngyilkosok száma.

A biztonsági őrök fegyverhasználatát is megszigorították, elsősorban az etióp feleséggyilkosságok nyomán. Az Etiópiából bevándorolt, általában iskolázatlanabb férfiak közül igen sokan dolgoznak biztonsági őrként, mivel ez a munka nem igényel különösebb szakképzettséget, a katonaviseltek szerény fizetségért ugyan, de egy rövid tanfolyam után dolgozni kezdhetnek.

Az Izraelbe települt, kulturális hagyományaik közül kiszakadt etióp családok körében ugyanakkor gyakorta válságot okozott a férfiak alacsonyabb társadalmi státusza az új környezetben, miközben a szintén munkába álló, férjüknél gyakran nagyobb jövedelemhez jutó asszonyok státusza megemelkedett.

Több tucat alkalommal fordult elő, hogy a biztonsági őrként dolgozó etióp férfiak a családi viszályok hevében szolgálati fegyverüket feleségük ellen fordították, és ezért új szabályozást vezettek be: az őrök fegyvereit egy munkahelyi páncélszekrénybe kell zárni a műszak végeztével.

A tavaly október óta tartó palesztin erőszakhullám nyomán a hadsereg nemrég ismét engedélyezte a harci egységek katonáinak, hogy szolgálati fegyverüket magukhoz véve menjenek kimenőre és szabadságra, miután az egyik merényletben egy fegyver nélküli katona puszta kézzel próbált megfékezni két, élelmiszer áruházban késelő palesztin tizenévest, akik halálra szúrták.

A legutóbbi, csütörtök éjjeli fejszés támadásban az életveszélyes sebesüléseket szenvedett éjjeli őrnél nem volt fegyver, ami miatt hatósági vizsgálatot indítottak.

Ugyanakkor a szabályok lazítása sem tűnik jó megoldásnak: szerdán éppen a túl sok fegyver miatt halt meg egy izraeli, amikor egy rendőr és egy civil is lőni kezdett egy késelőre, de véletlenül egy ártatlan járókelőt találtak el.

Ahogy a kritikus pillanatokban a fegyverek hiánya, úgy a túlzott vagy téves fegyverhasználat, az eltévedt golyók is már több izraeli áldozatot követeltek az utóbbi hónapokban.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×