eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lemondatták az önként távozni nem akaró római főpolgármestert

Az olasz főváros önkormányzati testületének tagjai kényszerítették pénteken végleges lemondásra Ignazio Marino római főpolgármestert, aki önként nem akart távozni tisztségéből annak ellenére, hogy az ügyészség korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított ellene.

Ignazio Marino péntek reggel még visszavonta korábbi lemondási szándékát és az olasz főváros önkormányzati testületének szavazására bízta a sorsát. A voksolásra azonban nem került sor, mivel a nap folyamán a testület tagjainak többsége egyenként lemondott tisztségéről. Ez a főpolgármester iránti bizalmatlaság kifejezésével volt egyenlő az olasz főváros vezetésének ellehetetlenítésével. Ezt követően Ignazio Marino bejelentette végleges távozását. A megüresedett főpolgármesteri szék miatt Róma élére kormánybiztost neveznek majd ki. A főpolgármesteri választások időpontja jövő tavasszal várható.

A pénteki kormánypárti és ellenzéki napilapok is érthetetlennek és felelőtlennek nevezték Ignazio Marino döntését azzal kapcsolatban, hogy nem volt hajlandó magától távozni. A Corriere della Sera hangsúlyozta, hogy a római főpolgármesterrel szemben korrupció és az állam kárára elkövetett csalás címén ügyészségi vizsgálat indult.

A 2013-ban megválasztott városvezető október 8-án kényszerült lemondásra a személyét és az olasz fővárost hónapok óta sújtó botrányokat követően. Marino távozása november 2-án lépett volna hatályba, a politikus azonban még a keddi határidő előtt visszavonta lemondását.

Az olasz fővárosban elhúzódó bizonytalan politikai helyzet súlyosbítja a Rómában eddig is tapasztalt közbiztonsági káoszt és korrupciót. A fővárosban késik a decemberben kezdődő szent évre való felkészülés is.

A sebészből lett politikus Ignazio Marino három héttel ezelőtt az önkormányzati kasszából fizetett magánvacsorák miatt kényszerült lemondásra. Tavaly Róma önkormányzatát maffiabotrány rázta meg. Kiderült, hogy a szervezett bűnözés teljesen behálózta a városi közbeszerzési rendszert. Idén augusztusban botrányt robbantott ki Vittorio Casamonica, egy hírhedt római cigányklán vezérének filmbe illő temetése. A Casamonica-klán Róma királyaként búcsúztatta a halottat, hangoztatva, hogy a fővárost ők uralják.

A temetéskor Ignazio Marino külföldön nyaralt és az események ellenére sem szakította meg vakációját. Visszatetszést keltett az is, hogy szeptemberben Marino az egyesült államokbeli Philadelphiában részt vett Ferenc pápa ottani látogatásán, azt állítva, hogy az egyházfő meghívásának tett eleget. A pápa elhatárolódott a polgármestertől, hangsúlyozva, hogy ő nem hívta meg Marinót.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×