eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szlovén miniszterelnök: feszült a helyzet a horvát-szlovén határon

Feszült a helyzet a szlovén-horvát határon, mert Zágráb nem tartja tiszteletben a megállapodást, és túl sok migránst szállít a szlovén határra - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn újságíróknak.

"Annak ellenére, hogy Németország nem zárja le határait, Szlovénia megtesz mindent, amit kell, hogy az országon belül ne maradjon túl sok migráns, akik problémát okozhatnának" - mondta. Hozzátette: folyamatos a kommunikáció Horvátországgal, hogy megszűnjön a jelenlegi félreértés.

"Csak annyi migránst tudunk fogadni, amennyit rövid időn belül tovább tudunk küldeni, mert különben nem tudjuk őket ellátni" - hangsúlyozta.

Cerar nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy kirendelik a hadsereget a határra, és technikai eszközök segítségével szigorúbb határőrizetet vezetnek be, ha Horvátország továbbra sem csökkenti az áradatot.

A szlovén sajtó szerint a szlovén kormányzat elégedetlen azzal, hogy újabb vonat indult a kelet-szlavóniai Tovarnikról Szlovénia felé. Ugyanis nem tudják, hogy a migránsokat a hivatalos határátkelő helyek vagy a zöldhatár felé terelik majd a horvát hatóságok.

Vasárnap éjfél óta 5 ezer migráns lépett be, vagy még vár a belépésre a horvát-szlovén határon.

Közel 800 ember vár jelenleg a drávavásárhelyi (Sredisce ob Dravi) határátkelőhelynél, szlovén oldalon, hogy bejusson az országba, őket csak lassanként fogadják a szlovén hatóságok.

Ugyanerre a határátkelőhelyre, a horvát oldalra, Drávamagyaródra (Trnovec) további 10 autóbusz érkezett.

A Nova TV Opatovacon tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Kelet-Szlavóniából hétfőn este 22 autóbusznyi illegális bevándorlót indítanak útnak Szlovénia felé és várhatóan Tovarnikról két vonat is indul még az éjszaka.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniának ugyanazt kell tennie, amit Horvátországnak. Tovább kell szállítania a migránsokat - mondta.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát-szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a horvát-magyar határra. Korábbi közlések szerint Szlovénia 2500, Ausztria 1500 embert hajlandó fogadni naponta, míg Horvátországba a migránsáradat lassítása óta is naponta 5-6 ezer illegális bevándorló érkezik a zöldhatáron át Szerbiából.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×