INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szlovén miniszterelnök: feszült a helyzet a horvát-szlovén határon

InfoRádió / MTI
Feszült a helyzet a szlovén-horvát határon, mert Zágráb nem tartja tiszteletben a megállapodást, és túl sok migránst szállít a szlovén határra - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn újságíróknak.

"Annak ellenére, hogy Németország nem zárja le határait, Szlovénia megtesz mindent, amit kell, hogy az országon belül ne maradjon túl sok migráns, akik problémát okozhatnának" - mondta. Hozzátette: folyamatos a kommunikáció Horvátországgal, hogy megszűnjön a jelenlegi félreértés.

"Csak annyi migránst tudunk fogadni, amennyit rövid időn belül tovább tudunk küldeni, mert különben nem tudjuk őket ellátni" - hangsúlyozta.

Cerar nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy kirendelik a hadsereget a határra, és technikai eszközök segítségével szigorúbb határőrizetet vezetnek be, ha Horvátország továbbra sem csökkenti az áradatot.

A szlovén sajtó szerint a szlovén kormányzat elégedetlen azzal, hogy újabb vonat indult a kelet-szlavóniai Tovarnikról Szlovénia felé. Ugyanis nem tudják, hogy a migránsokat a hivatalos határátkelő helyek vagy a zöldhatár felé terelik majd a horvát hatóságok.

Vasárnap éjfél óta 5 ezer migráns lépett be, vagy még vár a belépésre a horvát-szlovén határon.

Közel 800 ember vár jelenleg a drávavásárhelyi (Sredisce ob Dravi) határátkelőhelynél, szlovén oldalon, hogy bejusson az országba, őket csak lassanként fogadják a szlovén hatóságok.

Ugyanerre a határátkelőhelyre, a horvát oldalra, Drávamagyaródra (Trnovec) további 10 autóbusz érkezett.

A Nova TV Opatovacon tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Kelet-Szlavóniából hétfőn este 22 autóbusznyi illegális bevándorlót indítanak útnak Szlovénia felé és várhatóan Tovarnikról két vonat is indul még az éjszaka.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniának ugyanazt kell tennie, amit Horvátországnak. Tovább kell szállítania a migránsokat - mondta.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát-szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a horvát-magyar határra. Korábbi közlések szerint Szlovénia 2500, Ausztria 1500 embert hajlandó fogadni naponta, míg Horvátországba a migránsáradat lassítása óta is naponta 5-6 ezer illegális bevándorló érkezik a zöldhatáron át Szerbiából.

A címlapról ajánljuk