eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ebola - Válságos állapotban egy brit ápolónő

Tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.

A 39 esztendős Pauline Cafferkey-t a héten a brit királyi légierő (RAF) egyik különlegesen kialakított repülőgépén szállították skóciai otthonából a londoni Royal Free kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

A kórház szerdán közölte, hogy az ápolónő állapota válságosra fordult.

Pauline Cafferkey tavaly december végén tért haza Glasgowba az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból, ahol egy brit önkéntes csoport tagjaként segédkezett a kór leküzdésében. Néhány nappal hazatérése után megállapították, hogy ebolabetegségben szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál.

Ezután - ugyanúgy, ahogy most - különleges biztonsági intézkedések közepette átszállították Glasgowból a londoni Royal Free kórházba. Állapota akkor is egy ideig válságos volt, ám nem sokkal később, az intenzív kezelés hatására stabilizálódott, és január végén az ápolónő az akkori orvosi közlemény szerint teljesen felgyógyulva elhagyhatta a kórházat.

Pauline Cafferkey azonban a héten ismét rosszul lett, és orvosai megállapították, hogy az eredeti ebolafertőzést okozó vírusok továbbra is jelen vannak szervezetében. Szakértők szerint nem valószínű, hogy a beteg fertőzne, de a brit egészségügyi hatóságok elővigyázatosságból felkeresik azokat, akikkel az ápolónő az elmúlt hetekben találkozott.

Pauline Cafferkey a múlt héten a Downing Streeten, a londoni miniszterelnöki rezidencián is megfordult, ahol Samantha Cameronnal, David Cameron brit miniszterelnök feleségével közösen részt vett egy jótékonysági rendezvényen.

A BBC-nek szakértők szerdán elmondták: az eboljárványok történetében még nem volt olyan regisztrált eset, hogy ennyi idővel az eredeti fertőzés után ismét kialakuljanak a tünetek.

Pauline Cafferkey, aki a Save the Children nevű, beteg gyermekeken segítő jótékonysági szervezet önkénteseként dolgozott a nyugat-afrikai járványövezetben, az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában korábban nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×