INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ebola - Válságos állapotban egy brit ápolónő

InfoRádió / MTI
Tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.

A 39 esztendős Pauline Cafferkey-t a héten a brit királyi légierő (RAF) egyik különlegesen kialakított repülőgépén szállították skóciai otthonából a londoni Royal Free kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

A kórház szerdán közölte, hogy az ápolónő állapota válságosra fordult.

Pauline Cafferkey tavaly december végén tért haza Glasgowba az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból, ahol egy brit önkéntes csoport tagjaként segédkezett a kór leküzdésében. Néhány nappal hazatérése után megállapították, hogy ebolabetegségben szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál.

Ezután - ugyanúgy, ahogy most - különleges biztonsági intézkedések közepette átszállították Glasgowból a londoni Royal Free kórházba. Állapota akkor is egy ideig válságos volt, ám nem sokkal később, az intenzív kezelés hatására stabilizálódott, és január végén az ápolónő az akkori orvosi közlemény szerint teljesen felgyógyulva elhagyhatta a kórházat.

Pauline Cafferkey azonban a héten ismét rosszul lett, és orvosai megállapították, hogy az eredeti ebolafertőzést okozó vírusok továbbra is jelen vannak szervezetében. Szakértők szerint nem valószínű, hogy a beteg fertőzne, de a brit egészségügyi hatóságok elővigyázatosságból felkeresik azokat, akikkel az ápolónő az elmúlt hetekben találkozott.

Pauline Cafferkey a múlt héten a Downing Streeten, a londoni miniszterelnöki rezidencián is megfordult, ahol Samantha Cameronnal, David Cameron brit miniszterelnök feleségével közösen részt vett egy jótékonysági rendezvényen.

A BBC-nek szakértők szerdán elmondták: az eboljárványok történetében még nem volt olyan regisztrált eset, hogy ennyi idővel az eredeti fertőzés után ismét kialakuljanak a tünetek.

Pauline Cafferkey, aki a Save the Children nevű, beteg gyermekeken segítő jótékonysági szervezet önkénteseként dolgozott a nyugat-afrikai járványövezetben, az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában korábban nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés.

A címlapról ajánljuk