eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tunéziai vendégmunkásokat ejtettek túszul Líbiában

Háromszáz tunéziai vendégmunkást ejtett túszul egy fegyveres csoport a Líbia északnyugati részén fekvő Szabrátában, válaszul arra, hogy a hét végén terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vették Tuniszban a líbiai város polgármesterét - jelentette kedden a tunéziai sajtó.

A támadók a Tripolitól mintegy 200 kilométerrel nyugatra fekvő tengerparti település önkormányzati hivatalának melléképületébe zárták be túszaikat, és szabadon engedésükért cserébe azt követelik, hogy a tunéziai hatóságok helyezzék szabadlábra a város vezetőjét. A polgármester egy másik líbiai tisztségviselő társaságában azért utazott Tunéziába, hogy ott részt vegyen egy ENSZ által szervezett találkozón. A két férfit a tunisz-karthágói repülőtéren vették őrizetbe.

"Fegyveresek elrabolták az apámat... Beszéltünk az emberrablókkal telefonon, és azt mondták nekünk, hogy csak akkor engedik el túszaikat, ha Tunézia szabadon engedi a területén őrizetbe vett líbiai tisztségviselőket" - mondta el az egyik túsz lánya a helyi rádiónak, hozzátéve, azt kérte a hatóságoktól, hogy lépjenek közbe.

Nem ez az első eset, hogy tunéziaiakat rabolnak el líbiai fegyveresek. Májusban a szomszédos ország 152 állampolgárát ejtették túszul, megtorlásul azért, hogy szintén a tunisz-karthágói repülőtéren őrizetbe vették a Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) iszlamista fegyveres szövetség részét képező egyik milícia vezetőjét. Szintén idén, június közepén egy fegyveres csoport megrohamozta a tunéziai konzulátust Tripoliban, és elrabolta a személyzet 10 tagját. Bár a túszokat később szabadon engedték, Tunézia az eset után bezárta konzulátusát.

Tunézia és Líbia között az utóbbi időben különösen feszült a viszony, a tunéziai kormány ugyanis attól tart, hogy a szomszédos országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta uralkodó káosz átgyűrűzik területére. Tunéziában idén két véres merénylet is történt, amelyekben összesen 60 külföldi turista vesztette életét, és amelyeket a hatóságok szerint Líbiában kiképzett szélsőséges tunéziaiak követtek el.

Líbiában jelenleg két kormány működik, de az észak-afrikai ország egy jelentős részére nem terjed ki ennek a két - a tripoli és a tobruki - vezetésnek a hatalma sem, s a földközi-tengeri parti sávot több helyütt szélsőséges erők ellenőrzik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×