eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megfoszt francia állampolgárságától öt terroristát a francia kormány

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kedden bejelentette, hogy kezdeményezte öt olyan, kettős állampolgárságú ember francia állampolgárságától történő megfosztását, akiket terrorizmus miatt ítéltek el. Az intézkedés nagyon ritka Franciaországban.

Mind az öt embert - négy marokkóit és egy törököt - egy 2003-as marokkói merénylet miatt ítélték el, amelyben 45-en vesztették életüket.

"Átadtam az öt terrorista állampolgárságának megfosztásáról szóló határozatot (Manuel Valls) miniszterelnöknek, és a leghatározottabban folytatni fogom ezt a politikát" - mondta a belügyminiszter a nemzetgyűlésben egy képviselői kérdésére válaszolva.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint utoljára 2014 májusában született hasonló határozat. Az érintett személyt idén szeptember 22-én ki is utasították Franciaországból, miután minden fellebbezési lehetősége kimerült. Azt megelőzően 2007-ben fosztottak meg utoljára elítéltet francia állampolgárságától.

A polgári törvénykönyv szerint csak olyan emberek foszthatók meg francia állampolgárságuktól, akik honosítással kapták meg azt, rendelkeznek másfajta állampolgársággal, és olyan bűncselekményért ítélték el őket, amely alapvető nemzeti érdekeket sért.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×