INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hollande: a választások elhalasztásával folytatódhat a békefolyamat

InfoRádió / MTI
Francois Hollande üdvözölte, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok vezetői kedden beleegyeztek abba, hogy a jövő évre halasszák a helyhatósági választásokat a Donyec-medencében. A francia elnök szerint ezzel lehetővé vált a minszki békefolyamat folytatása.

A döntéssel "lehetővé vált a minszki egyezmény megvalósításának folytatása, ami az egyetlen megoldás az ukrajnai helyzet békés rendezésére" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

A februárban aláírt minszki megállapodás a tűzszüneten kívül a politikai rendezést célzó számos intézkedést is előír, egyebek mellett az orosz-ukrán határellenőrzésének visszaállítását a kijevi hatóságok számára.

A francia elnök szerint a bejelentés a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) múlt pénteki párizsi csúcstalálkozójának eredménye. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a keddi döntést megelőzően szombaton megkezdődött a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek visszavonása a kelet-ukrajnai front menti övezetből.

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok vezetői az európai országok kérésének megfelelően beleegyeztek abba, hogy a jövő évre halasszák a helyhatósági választásokat az általuk felügyelt Donyec-medencében.

Az önkormányzati választásokat eredetileg a donyecki szakadár területen október 18-án, a Luhanszk megyein pedig november 1-jén készültek megtartani.

Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Petro Porosenko ukrán elnök a párizsi csúcs után ezek elhalasztását kérte, és azt, hogy az ukrán választási menetrendnek megfelelően rendezzék meg a szakadár területeken is a választásokat. Kijev jelezte, hogy addig lehetetlen jogszerű és demokratikus választásokat tartani a szakadárok által uralt kelet-ukrajnai területeken, amíg orosz katonák vannak ott jelen. Ezért a választások megrendezéséhez előfeltételnek tekintik azt, hogy Oroszország vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

A címlapról ajánljuk