eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hollande: a választások elhalasztásával folytatódhat a békefolyamat

Francois Hollande üdvözölte, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok vezetői kedden beleegyeztek abba, hogy a jövő évre halasszák a helyhatósági választásokat a Donyec-medencében. A francia elnök szerint ezzel lehetővé vált a minszki békefolyamat folytatása.

A döntéssel "lehetővé vált a minszki egyezmény megvalósításának folytatása, ami az egyetlen megoldás az ukrajnai helyzet békés rendezésére" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

A februárban aláírt minszki megállapodás a tűzszüneten kívül a politikai rendezést célzó számos intézkedést is előír, egyebek mellett az orosz-ukrán határellenőrzésének visszaállítását a kijevi hatóságok számára.

A francia elnök szerint a bejelentés a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) múlt pénteki párizsi csúcstalálkozójának eredménye. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a keddi döntést megelőzően szombaton megkezdődött a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek visszavonása a kelet-ukrajnai front menti övezetből.

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok vezetői az európai országok kérésének megfelelően beleegyeztek abba, hogy a jövő évre halasszák a helyhatósági választásokat az általuk felügyelt Donyec-medencében.

Az önkormányzati választásokat eredetileg a donyecki szakadár területen október 18-án, a Luhanszk megyein pedig november 1-jén készültek megtartani.

Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Petro Porosenko ukrán elnök a párizsi csúcs után ezek elhalasztását kérte, és azt, hogy az ukrán választási menetrendnek megfelelően rendezzék meg a szakadár területeken is a választásokat. Kijev jelezte, hogy addig lehetetlen jogszerű és demokratikus választásokat tartani a szakadárok által uralt kelet-ukrajnai területeken, amíg orosz katonák vannak ott jelen. Ezért a választások megrendezéséhez előfeltételnek tekintik azt, hogy Oroszország vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×