INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Békés megoldásra szólította fel Oroszországot Merkel és Hollande

InfoRádió / MTI
Békés megoldásra szólította fel Oroszországot az ukrajnai Donyec-medencében kiéleződött fegyveres válság megoldásában Németország, Franciaország és Ukrajna - közölte Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben, a német kancellárral és a francia elnökkel tartott tárgyalásait követően.

Az ukrán elnöki hivatal által péntekre virradóra kiadott közlemény szerint mindhárom fél a minszki megállapodás betartását szorgalmazta. A három államvezető a szeptemberi minszki megállapodásokkal összhangban azonnali tűzszünetre, a külföldi csapatok és nehézfegyverek Kelet-Ukrajnából történő kivonására, az orosz-ukrán határ lezárására és a hadifoglyok elengedésére szólított. További részleteket nem közölt az elnöki hivatal az ötórás egyeztetés tartalmáról.

Angela Merkel és Francois Hollande pénteken Moszkvában folytatja közvetítési kísérleteit.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza. "Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött" - fejtette ki Perebijnisz. Hozzátette: azt, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végbe Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg.

Más, ugyancsak az ukrán elnökhöz közel álló források előzetesen azt állították a TASZSZ orosz hírügynökségnek: Hollande a kelet-ukrajnai konfliktus "befagyasztását" kívánta javasolni Porosenkónak a Dnyeszter menti Köztársaságban kialakult helyzet mintájára. Olyan hírek is megjelentek az ukrán és a külföldi sajtóban, hogy a német kancellár és a francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslatait tárta a kijevi vezetők elé, de az UNIAN ukrán hírügynökség által péntek reggel idézett Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője ezt határozottan cáfolta. Leszögezte, hogy a megbeszélésen a szeptemberi minszki egyezmények végrehajtásáról volt szó, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy ezek a dokumentumok képezik a válság megoldásának az alapját.

Csalij azt is cáfolta, hogy Merkel és Hollande Kijev után egyenesen Moszkvába repül. Mint mondta, a Porosenkóval tartott, késő éjszakába nyúló megbeszélés után ők Berlinbe repültek, és "talán" pénteken tárgyalnak majd Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről.

A címlapról ajánljuk