eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Navracsics-látogatás Varsóban: a két ország érdeke egy független és demokratikus Ukrajna

Lengyelországnak és Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna független, demokratikus ország legyen, területi integritása sértetlen maradjon, és Kijev tartsa be az Európa Tanács kisebbségi jogokra vonatkozó konvencióit - állapították meg a két ország diplomáciai vezetői hétfőn Varsóban.

Erről a külgazdasági és külügyminisztérium tájékoztatta az MTI-t. Navracsics Tibor tárcavezető egynapos hivatalos látogatást tett a lengyel fővárosban, tárgyalásokat folytatott és munkaebéden vett részt Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel.

A miniszterek közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a két ország között nagyon kevés kérdésben van vita. Szó volt arról a pénzügyi alapról, amely lengyel és magyar civil szervezetek együttműködésére és támogatására, valamint a fiatalok csereprogramjára vonatkozik. A kétoldalú, nem kormányzati ifjúsági együttműködési programról szóló megállapodást 2014. január 29-én írta alá a két ország miniszterelnöke Budapesten. Az idei évre szóló alap 20-20 ezer euró volt országonként, a miniszterek most megállapodtak abban, hogy az összeget a jövő évre vonatkozóan 30-30 ezer euróra emelik.

A két nagykövetség a program keretében olyan terveket támogat, amelyek iskolák, nem kormányzati szervezetek, egyházi szervezetek együttműködését valósítja meg. Országonként minimum 1-1 szervezet pályázhat közös tervekkel valamelyik követségnél.

A varsói magyar nagykövetségre beérkezett és győztesnek nyilvánított kilenc idei pályázat megvalósulása ebben a hónapban kezdődött meg, és az év végéig befejeződik. A pályázók száma a nyerteseknél sokkal több volt.

Navracsics Tibor és Radoslaw Sikorski találkozóján Magyarország felvetette, hogy 2016 a magyar kultúra éve legyen Lengyelországban, amit a lengyel fél örömmel fogadott.

Navracsics Tibor lengyel partnerének a magyar-lengyel politikai kapcsolatok elkötelezett erősítésének elismeréseként és a kétoldalú kormányzati és diplomáciai, valamint a közép-európai és az Európa-politikai együttműködés fejlesztése terén Magyarországgal szemben képviselt tevékenységének elismeréseképpen a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát adta át.

A magyar miniszter megkoszorúzta a varsói Óváros városfalán lévő, idősebb Antall Józsefnek állított emléktáblát. Idősebb Antall József a Teleki-kormány kormánybiztosaként, társaival együtt a II. világháború alatt, 1939 és 1944 között lengyel menekültek tömegeinek (katonáknak és civileknek) segített, így ők Magyarországon ellátáshoz, tanulási lehetőséghez juthattak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×