eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Afgán elnökválasztás - Asraf Gáni nyert az előzetes eredmények szerint

Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter nyerte meg az afgán elnökválasztást a második fordulóban, az előzetes eredmények szerint - hirdette ki hétfőn a választási bizottság.

A közlemény szerint a Világbank egykori munkatársa a szavazatok 56,44 százalékával nyert, míg a vetélytársára, Abdulla Abdullára a választók 43,56 százaléka szavazott.

A bizottság elismerte, hogy történtek bizonyos szabálytalanságok a voksolás során. A mostani eredmények még nem hivatalosak, azokra a tervek szerint július 22-ig kell várni. Az elnökjelölteknek lehetősége van rá, hogy hivatalosan is kifogást emeljenek az előzetes eredmények ellen.

Abdulla egyik munkatársa, kampánycsoportjának egyik vezető tagja hétfő délután leszögezte, hogy nem fogadják el a választás eredményét. A volt külügyminisztert egyelőre nem sikerült elérni, a politikus azonban már egy nappal ezelőtt arra figyelmeztette riválisát, hogy elutasítja az elnökválasztás eredményét, amennyiben nem látja bizonyítottnak a voksolás tisztaságát.

Az eredményhirdetést korábban az állítólagos csalások miatt egyszer már el kellett halasztani.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását. Abdulla az ország északi részén élő tádzsik népcsoporthoz tartozik, Gáni viszont a pastukat képviseli.

A választási bizottság becslései szerint a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból több mint 8 millión járultak az urnákhoz június 14-én, a második fordulóban. Az első fordulót áprilisban tartották.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×