eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bocsánatot kért luxusvillája miatt az atlantai érsek

Az atlantai római katolikus érsek a hívek kritikájának hatására bocsánatot kért hétfőn azért, mert 2,2 millió dollárért építtetett villát magának.

Wilton Daniel Gregory nemrég költözött be a 600 négyzetméteres rezidenciába, amelyet annak a pénznek az egy részéből tudott felépíttetni, amelyet Margaret Mitchell író unokaöccse, Joseph Mitchell hagyott végrendeletében az érsekségre. A Mitchell családot az író Elfújta a szél című műve tette gazdaggá. Amikor Joseph Mitchell 2011-ben elhunyt, 15 millió dollár értékű vagyont hagyott az egyházra azzal a feltétellel, hogy azt "általános vallási és jótékony" célokra költik.

Gregory érsek elmondta, hogy az építkezés miatt sokan bírálták levélben, e-mailben, illetve telefonos üzenetben.

"Csalódott vagyok amiatt, hogy miközben tanácsadóim és én is mind pénzügyi, mind logisztikai és gyakorlati szempontból meg tudtuk indokolni ezt a beruházást, én magam elmulasztottam olyan szempontból megtervezni annak költségvetését, hogy tisztességem és lelkipásztori hitelességem ne csorbuljon Georgia állam északi és középső része híveinek szemében" - írta a főpap az érsekségi újságnak, a The Georgia Bulletinnek a honlapján megjelent nyílt levelében.

"Elmulasztottam megvizsgálni azt, hogy ennek milyen hatása lesz az egyházmegyében élő családokra, akik évről évre áldozatkészen eleget tesznek azon felhívásomnak, hogy anyagilag támogassák a lelkészséget és annak szolgálatát, pedig nagy teher nekik a közműdíjak, a tandíjak és más számlák befizetése, a hitelek törlesztése" - tette hozzá.

Gregory - mint írta - megvitatja a helyzetet az egyházmegye több tanácsával, köztük a pénzügyivel. Ha az egyház képviselői akarják, akkor ő eladja a villát, és máshova költözik.

Joseph Mitchell azt írta végrendeletében, hogy a hagyaték felhasználásakor az egyház elsősorban a Krisztus Király-székesegyházra gondoljon, ahol ő rendszeresen imádkozott. A katedrális meg is kapott 7,5 millió dollárt a 15-ből, és 1,9 millió dollárért megvásárolta Gregory érsek régi rezidenciáját, hogy abban kialakítsa több pap otthonát. Az érseknek így új rezidenciára volt szüksége, amelyet Mitchell birtokán építtetett fel Tudor-stílusban. Gregory most közölte: hibát követett el azzal, hogy tágas tárgyaló- és fogadótermeket magába foglaló otthont terveztetett és építtetett magának.

"Nem gondolkodtunk el azon - és emiatt magamat és csakis magamat hibáztatom -, hogy a világ és az egyház közben megváltozott" - írta.

Az érseket bíráló hívek példaként állították elé Ferenc pápát, aki nem költözött be a pápáknak járó vatikáni lakosztályba, és egy hétköznapi autóval jár.

A Chicagóból származó Gregory 2001-től 2004-ig az amerikai püspöki kar elnöke volt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×