eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ukrajnai tüntetések - A francia elnök elítélte a tüntetésekkel szembeni erőszakot

Francois Hollande francia elnök a "leghatározottabban elítélte a kijevi békés tüntetésekkel szembeni erőszakot".

"Felszólítom az ukrán hatóságokat, hogy késlekedés nélkül térjenek vissza a párbeszéd és a megnyugvás útjára" - olvasható a francia elnöki hivatal csütörtök este kiadott közleményében.

"Egy olyan nagy országnak, mint Ukrajna, amely szeretné az őt megillető helyet elfoglalni az európai és a nemzetközi színtéren, véget kell vetnie az ilyen jellegű akcióknak" - fogalmazott a francia államfő.

Hozzátette: "Ahogy azt a novemberi vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezleten jeleztem, az Európai Unió továbbra is teljesen készen áll arra, hogy aláírja Ukrajnával a társulási megállapodást".

A november óta tartó kijevi tüntetések - amelyek az EU-szerződéssel kapcsolatos döntés miatti tiltakozásokkal indultak - vasárnap erőszakba torkolltak, radikális tüntetők többezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel. Az utóbbi napokban erőszakossá vált tüntetéseken a hatóságok szerint két, a tüntetők szerint öt demonstráló vesztette életét.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amely korlátozta a gyülekezés és a szólás szabadságát, és a bírálók szerint egyértelműen azt a cél szolgálta, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×