eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy mártír fiú a legmagasabb pakisztáni polgári kitüntetés várományosa

Pakisztán északnyugati részének rendőrsége egy olyan kamaszkorú iskolásfiút javasolt posztumusz az ország legmagasabb polgári kitüntetésére, aki élete feláldozásával megakadályozta, hogy egy öngyilkos merénylő az iskolaépületükben robbantsa fel magát - jelentette be pénteken egy tartományi rendőrfőnök.

Hétfőn az Északnyugati határtartományban lévő iskola diákjai észrevették, hogy egy férfi iskolai egyenruhában, az egyenruha alatt robbanószerekkel közeledik az épület felé. Elkezdtek kiabálni, hogy ezzel megpróbálják megállítani. Az egyik diák, Aitezaz Haszan az épülettől 150 méterre szemből megragadta a férfit, aki emiatt rögtön működésbe hozta a testén lévő robbanószerkezetet.

Így a támadón és a fiún kívül senkinek nem esett baja - mondta el a diák osztályfőnöke. A fiú apja azt mondta, fáj fia elvesztése, de nem sajnálja, amit tett, mert hős volt, és büszke rá bátorsága miatt.

A merénylet elkövetőjeként egy szunnita muzulmán szélsőséges szervezet, a Laskar-i-Dzshangvi jelentkezett. Az ezerfős iskola egy olyan körzetben - Hanguban - található, amelyben túlnyomórészt síiták élnek. A szervezet ideológiája szerint a síiták eretnekek, ezért meg kell ölni őket.

A mártír fiút Nászir Hán Duráni tartományi rendőrfőnök javasolta a legmagasabb kitüntetésre. Több lap szerkesztőségi cikkben dicsérte Aitezaz Haszan tettét, és szembeállította azt a kormánynak a szélsőségesekkel szembeni tehetetlenségével.

A fiú szülei elmondták, hogy egyetlen kormánytisztviselő vagy más politikus sem kereste meg őket tragédiájuk után. Az apa közölte, hogy ha a kormány hivatalosan mártírnak nyilvánítaná fiukat, akkor az azzal járó díj valamennyi pénzsegítség lenne a családnak. Aitezaz anyja, fivére és két nővére annak tudatában gyászol, hogy testvérük megmentette sok ember életét - tette hozzá az apa.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×