eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kisebb Európai Bizottságot szeretne az Európai Parlament elnöke

Az eddiginél kisebb Európai Bizottságot tartana ésszerűnek Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, a német szociáldemokraták listavezetője a májusi EP-választásokon.

A Tagesspiegel am Sonntag című német lapnak nyilatkozva Martin Schulz hangoztatta, hogy a lényeg nem az EU-biztosok számának csökkentése, hanem az, hogy a Bizottság "rendben teljesítse feladatait. És a kevesebb néha több".

Jelenleg az Európai Unió minden tagja küld egy képviselőt a szervezet végrehajtó testületébe. Májusban az állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy nem változtatnak ezen a rendszeren, noha az uniós alapszerződés lehetővé tenné a biztosok számának lefaragását.

A német Kereszténydemokrata Párt (CDU) lehetséges EP-választási listavezetője, David McAllister egy interjúban nemrég arról beszélt, hogy nagyobb hatáskörrel kellene felruházni az Európai Parlamentet.

"Egy demokratikus kétkamarás rendszert szeretnénk, amely két egyenjogú grémiumból állna, a tagországok állampolgárai által közvetlenül választott parlamentből és a miniszteri tanácsból, mint a tagállamok képviseletéből" - mondta egy interjúban a dpa német hírügynökségnek. McAllister elképzelése szerint az Európai Bizottság mellett a két kamara is indítványozhatná jogszabályok elfogadását.

"Én nem szeretnék központilag szervezett és kormányzott Európát" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×