eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Áthaladt a Tajvani-szoroson Kína első repülőgép-hordozó hajója

Kína első repülőgép-hordozója, a Liaoning a Dél-kínai-tenger irányában áthaladt a Tajvani-szoroson és megérkezett Hajnan tartomány Szanja városának kikötőjébe - jelentette a kínai központi televízió pénteken.

A híradások szerint a Liaoning első dél-kínai-tengeri gyakorlatára készül, kíséretében van két irányított rakétákkal felszerelt romboló és két rakétahordozó fregatt. Kedden hagyták el a kelet-kínai Csingtaó kikötőjét.

A Tajvan szigetét és a szárazföldi Kínát elválasztó szoroson tíz órán át tartott a hajók útja. A repülőgép-hordozó rendkívüli éberséggel figyelt a külföldi hadihajókkal és repülőgépekkel való esetleges találkozásokra - jelentette ki Csang Cseng a Liaoning parancsnoka.

A repülőgép-anyahajót 2012 szeptemberében állították hadrendbe, ez volt az első alkalom, hogy a Tajvani-szoroson áthaladt. Kína egyetlen repülőgép-hordozójának hajótestét Ukrajnától vásárolták 1998-ban. A hivatalos közlések szerint elsősorban kiképzési célokat szolgál; úgy tudni, az ország két-három további hordozó építésébe kezdett.

A televízióban pénteken arról is beszámoltak, hogy a Liaoningen J-15-ös vadászrepülőgépekkel korlátozott látási viszonyok között, este is sikeres le- és felszállási gyakorlatokat hajtottak végre.

A J-15-ös Kína első többfeladatú, a hordozók fedélzetéről bevethető vadászrepülőgépe, amelyet az orosz Szu-33-ból fejlesztettek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×