INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Észak-koreai rakétaindítás: Japán és a Fülöp-szigetek is riadókészültségben

InfoRádió / MTI
Riadókészültségben várja Japán és a Fülöp-szigetek, hogy Észa-Korea a nemzetközi tiltakozások ellenére csütörtöktől hétfőig bármelyik pillanatban nagy hatótávolságú rakétával műholdat bocsáthat fel a világűrbe.

Japánban és a Fülöp-szigeteken azért rendeltek el csütörtökön készültséget, mert az észak-koreai rakéta várhatóan átrepül a két ország felett, vagy legalábbis megközelíti.

Észak-Korea csütörtök reggel nem adta jelét annak, hogy máris a rakéta fellövésére készülne. A Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett kormányforrásra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy a rossz időjárás miatt a nap folyamán már nem is valószínű a rakétaindítás.

Phenjan felett csütörtök reggel felhős volt az ég.

Noda Josihiko japán miniszterelnök Tokióban újságírókkal mindazonáltal közölte, hogy minden eshetőségre felkészültek.

A japán kormány válságtörzset állított fel a miniszterelnöki hivatalban, a testület munkájában részt vevő tisztségviselők és szakértők elemzik a következő napokban beérkező információkat.

A déli Isigaki szigeten - amely felett áthalad a rakéta feltételezett röppályája - a hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy a rakéta fellövését követő percekben ne tartózkodjanak a szabad ég alatt, az esetleg a szigetre hulló roncsokat pedig ne közelítsék meg, mert veszélyesek lehetnek.

Phenjan azt állítja, hogy egy meteorológiai műholdat fog Föld körüli pályára állítani a kommunista államot megalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóján. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait.

A címlapról ajánljuk