eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli állapot egy bányaprojekt elleni lakossági tiltakozások miatt

Rendkívüli állapotot hirdetett Ollanta Humala perui elnök Cajamarca tartományban, miután a lakosság napok óta egyre hevesebben tiltakozik egy bányaberuházás ellen.

Az amerikai Newmont bányatársaság többségi tulajdonában álló Yanacocha társaság a perui kormány kérésére és az utóbbi napok eseményeinek hatására a múlt hét elején felfüggesztette a Conga-projekttel összefüggő tevékenységeket mindaddig, amíg a vállalat és a civilek tárgyalások útján megállapodásra jut, s kialakítja az "átláthatóságon és tiszteleten alapuló kapcsolatot". A tiltakozó megmozdulások azonban nem csillapodtak.

Humala elnök a 11. napja tartó tiltakozó megmozdulások miatt vasárnap rendkívüli állapot kihirdetésére kényszerült, amelynek rendelkezései hétfőn lépnek életbe, s 60 napig érvényesek. A perui elnök rögtön azt követően döntött így, hogy kormányfője, Salomón Lerner beismerte: a hét órán át folytatott tárgyalások ellenére kudarcot vallott a párbeszéd kísérlete a helyi hatóságokkal és vezetőkkel, akik a bányaprojekt elleni sztrájk oldalán állnak.

A Yanacocha a Limától 850 kilométerre északra fekvő Cajamarca tartományban akar megnyitni egy arany- és rézbányát. A 4,8 milliárd dolláros óriás beruházás egyik következményeként fel kell áldozni egy, a tengerszint felett 3600 méter magasban fekvő tavat is. A projekt ellenzői attól tartanak, hogy a tervek szerint 2014-től működő bánya katasztrofális hatással jár az ivóvízkészletre. A rendkívüli száraz időjárás miatt Cajamarcában már három hónapja korlátozzák a vízfogyasztást.

A lakosság tüntetésekkel és útlezárásokkal tiltakozik a bánya ellen. Az elmúlt héten, két helyen - a pusztulásra "ítélt" tónál és a bánya közelében - összecsaptak a tüntetők és a rendőrök, aminek következtében legalább tíz ember sebesült meg.

A perui bányaipar termékei 60 százalékát exportálja, ez az ágazat a gazdaság alapköve, de egyben a társadalmi és környezetvédelmi konfliktusok fő forrása. A Conga-projekt keretében 8,9 millió uncia aranyat tervez kitermelni a Yanacocha társaság 19 év alatt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×