eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csáky Pál: Fico gondolkodásmódja őrült

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök visszafogottabban nyilatkozott a kettős állampolgárságról az ügyben összehívott rendkívüli kormányülés után. Hozzátette, nehéz megmondani, hogy pártja esélyeit rontja-e a közelgő szlovák választásokon a magyar törvény beterjesztése, ám - mint mondta - az elfogadással megvárhatnák a szlovákiai voksolást.

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. A szlovák miniszterelnök csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén leszögezte: a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése, ellentétes a nemzetközi joggal, s ha a törvény elfogadásra kerül, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a csütörtöki kormányülés után Robert Fico már visszafogottabban és finomabb hangnemben nyilatkozott. Csáky Pál szerint valószínűleg felvilágosították arról a szlovák kormányfőt, hogy Szlovákiában már most is több tízezer állampolgár él, vagyis ha megszorító lépéseket tervezne a magyar törvény kapcsán, akkor azt nem teheti meg szelektív módon, vagyis a válaszlépések érintenék a többi kettős állampolgárt is.

Fico gondolkodásmódja őrült, és a nyolcvanas éveket idézi - fogalmazott a politikus, aki kiemelte: Csehországban is van egy olyan törvény, amely szerint ha valaki más ország állampolgárságát is kéri, akkor felajánlják neki, hogy mondjon le a csehről.

Kötelezővé azonban nem tehetik, mert nemzetközi konvenciók is tiltják ezt - hangsúlyozta Csáky Pál, aki szerint ezt Szlovákiának is figyelembe kell vennie.

A politikus elmondta, a szlovákiai magyarság kétféleképpen reagált a Fidesz tervére: az egyik része "bekeményített és elszántabbá vált", a másik része, amely a peremvidékeken és szlovák közegben élnek, visszafogottabban reagált a helyzetre.

Az MKP elnöke hangsúlyozta: a magyar kormánynak meg kellene várnia a szlovák választásokat, és csak utána elfogadnia a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×