INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Feloldották Kínában az AIDS-betegekre vonatkozó beutazási tilalmat

InfoRádió / MTI
Feloldották Kínában azt a beutazási tilalmat, amelynek értelmében az utóbbi 20 évben nem léphetett az ország területére AIDS betegségben szenvedő vagy HIV-vírussal fertőzött személy - jelentette a kínai sajtó szerdán.

Az intézkedést néhány nappal a sanghaji világkiállítás előtt hozták. Az eseményre több millió külföldi látogatót várnak.

A kínai kormány honlapján azzal indokolta a döntést, hogy a beutazási tilalom "csak nagyon korlátozott mértékben" tudja befolyásolni a betegség terjedését.

Eddig a kínai szabályok az AIDS mellett a pszichiátriai betegségekben, leprában, szexuális úton terjedő betegségekben, aktív tuberkulózisban vagy egyéb fertőző betegségekben szenvedők beutazását tiltották.

Az államtanács módosítása nyomán az AIDS-es és leprás betegekre már nem vonatkozik a rendelkezés, egyéb esetekben a hatóságok belátására bízzák a beutazási tilalom elrendelését.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte Kína lépését, és sürgette a többi, hasonló beutazási tilalmat alkalmazó országot, hogy mihamarabb töröljék el a korlátozást.

Kínában több százezer HIV-fertőzött él, az AIDS-betegek száma 97 ezer és 112 ezer közé tehető a kínai egészségügyi minisztérium 2009-es adatai és az ENSZ becslései szerint.

A címlapról ajánljuk