eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Balázs: a XXI. századhoz kell igazítani a NATO-t

Nagyon fontos, hogy a NATO megújuljon és alkalmazkodjon a XXI. század kockázati tényezőihez - mondta az észak-atlanti szövetség tallinni tanácskozásán részt vevő Balázs Péter külügyminiszter.

 A kétnapos, nem hivatalos értekezleten egyebek között a szövetség új, a hidegháborút követő stratégiájáról tanácskoznak. Ezt az új stratégiát novemberben a lisszaboni csúcstalálkozón tervezi jóváhagyni a 28 tagállam.

A szövetség a területvédelmen alapszik, de a kihívások elemzésekor nem szabad abba a hibába esnie, hogy az ellenséget is területhez kötve keresse, hiszen a fenyegetések globálisak - mondta ezzel kapcsolatban a magyar külügyminiszter.

Sokan hangsúlyozzák, hogy az Oroszországhoz való viszony új meghatározása is igen fontos pillére a NATO-nak, ugyanúgy, ahogy a bővítési politika is. Ehhez kapcsolódik a második nagyon nagy téma, amiről szó volt: Bosznia-Hercegovina kezelése.

Az országban rengeteg minden történt, sokat léptek előre, egyebek között a NATO útmutatása alapján, részt vesznek például az afganisztáni műveletben, és a hadsereg az egyike azoknak az intézményeknek, ahol a három boszniai etnikum együtt van, egy egyenruhában, egy szervezetben. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy a NATO is járuljon hozzá az ország egységéhez, és a tagságot megelőző, úgynevezett tagsági akcióprogramot terjessze ki Boszniára - mondta Balázs Péter.

Ezzel decemberben még sokan nem értettek egyet, és most áttörés történt, egyebek között éppen a mi tevékenységünk és fölszólalásaink alapján - tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta, hogy folyik a szervezet modernizálásának előkészítése is a tavaly hivatalba lépett új főtitkár, Anders Fogh Rasmussen vezetésével.

"A főtitkár áttekintette az egész szervezetet. Háromszáz fölötti főbizottság működik a NATO-nál. A javaslata szerint ezt százra kellene redukálni, miután tartalmi oldalról megvizsgálják, hogy melyik bizottságnak mi a feladata. Erről is folyt eszmecsere, és általában egyetértés van, hogy a NATO vezetését, belső szervezetét is át kell alakítani. Ez a munka párhuzamosan folyik az új stratégiai koncepció kidolgozásával, és támogatják a tagállamok" - mondta Balázs Péter.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×