eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hétfő estig hosszabbították meg a légtér zárlatát Németországban

Hétfő estig meghosszabbították a légtér zárlatát Németországban - jelentette be kora reggel a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője.

A hivatal képviselője szerint a zárlat este 20 óráig lesz érvényben, addig egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel.

Vasárnap egyébként szinte óráról órára változott a helyzet Németországban, a hatóságok délután még néhány órás könnyítést is engedélyeztek.

Szakértők szerint egyelőre teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy miként alakul a későbbi helyzet.

Az elmúlt hét végén éles vita támadt a repülésbiztonsági hatóságok és a légitársaságok, mindenekelőtt a Lufthansa és az Air Berlin vezetői között. A Lufthansa igazgatótanácsának elnöke, Wolfgang Mayrhuber vasárnap esti televíziós nyilatkozatban ismét hiányolta a német hatósági ellenőrzéseket, és kifogásolta, hogy a zárlat elrendelése, illetve annak sorozatos meghosszabbítása egy londoni kutatóintézet számítógépes szimulációs adatain alapult.

Ismételten hangoztatta, hogy a légitársaság által utasok nélkül végeztetett úgynevezett tesztrepülések során a repülőgépeket semmi fajta károsodás nem érte.

A vita új fejleményeként a német légi és úrkutatási központ hétfőn közölte, hogy a nap folyamán önálló méréseket hajtanak végre a levegő vulkánihamu-koncentrációjának ellenőrzésére. A mérést a hatóság egy erre a célra különleges eszközökkel felszerelt repülőgépe végzi. A repülőgép 3000 és 10000 méter közötti magasságban méri a vulkánihamu-koncentrációt.

A németországi repülőterek szövetsége a válságelhárítás európai összehangolását követelte. A szövetség arra szólította fel az európai államok közlekedési minisztereit, hogy a légtér lezárásával kapcsolatban egységes eljárásban állapodjanak meg.

Peter Ramsauer német közlekedési miniszter a ZDF televíziónak nyilatkozva vasárnap késő este megerősítette, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint egyelőre nem lehet szó a zárlat feloldásáról. Hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés biztonsága előbbre való a légitársaságok üzleti érdekeinél.

Hétfő reggeli értesülések szerint a német vasút újabb erőfeszítéseket tesz a légi közlekedés megbénulása által sújtott utasok segítésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×