INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Európa szégyene": két hét alatt állhat talpra a légi közlekedés

Infostart / InfoRádió
Angliában most ért véget a húsvéti tanítási szünet, amelynek során iskolások ezreit vitték külföldi kirándulásra, és sok ezer család is kihasználta az alkalmat. Így - miután az Izlandban kitört tűzhányónak a Brit-szigetek fölé sodródott hamufelhője miatt lehetetlenné vált a légi közlekedés - 150 ezer brit rekedt külföldön és eddig egymillió jegytulajdonos maradt le tervezett repülőútjáról.

A hatóságok ötödik napja hosszabbítják a brit légtér repülési tilalmát, amely immár - magyar idő szerint - kedd délután 14 óráig tart. A naponta 200 millió fontot veszítő légi forgalmi társaságok szerint az illetékes kormányszerv túlreagálja a veszélyt.

Roberto Bisignanira, a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség főigazgatójára hivatkoznak, aki azt nyilatkozta a BBC rádiónak, hogy "Európa szégyeneként öt napig tartott a közlekedési miniszterek értekezletének megszervezése. Emellett Európa egy elméleti modell alapján hoz döntéseket a légi forgalom leállításáról, ahelyett hogy a veszély mértékének pontos, szakszerű felmérését hajtaná végre."

Tény, hogy a légiforgalmi társaságok hétvégi próbarepülései során nem mutatkozott semmiféle zavar a hajtóművek működésében. A British Airways egyik utasszállító óriásgépe is felszállt, utasok nélkül, a cég vezérigazgatójával a fedélzetén, és három órás próbarepülést tett Anglia, Írország és az óceán felett, és a pilóták nem tapasztaltak nehézségeket, a gép nem károsodott.

Óriási károk

A hatalmas jövedelemkiesés miatt előfordulhat, hogy Nagy-Britannia gazdasága visszazuhan a recesszióba. Az országban kampányharc folyik a május 6-i választás előtt, de a kormány ennek ellenére figyelembe vette az ellenzéki konzervatív párt nyolcpontos javaslatát a külföldön rekedt britek hazahozatalára. Az elképzelés szerint a légi forgalmi korlátozástól mentes Spanyolország lenne a központ, ahová Amerikából és Ázsiából berepülhetnének a hazafelé tartó britek, onnan pedig hadihajók hoznák őket tovább.

Hétfő reggel összeült a rendkívüli helyzetek megoldásával megbízott, Cobra nevű kormányszerv és ez után Gordon Brown miniszterelnök utasított három hatalmas hadihajót, hogy induljon el Spanyolország, illetve egyes, a La Manche-csatorna menti kikötők felé. Többek közt egy Afganisztánból hazatérő, félúton rekedt ezredet kell Angliába hozniuk.

Szakértők szerint, még ha feloldanák is az egyelőre kedd kora délutánig érvényes brit repülési tilalmat, két hétig eltarthat, amíg a légi forgalomban helyreáll a menetrend. A Brit-szigetek fölött szélcsend van, nagyobb esőzés nem várható, a vulkáni eredetű füstfelhő alig mozdul, akár egy hétig ott lebeghet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk