INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A végső harcra készülnek a tüntetők és a kormányerők

Infostart / InfoRádió
Katonák szállták meg a thaiföldi főváros pénzügyi negyedét, az elűzött kormányfőt támogató tüntetők ugyanis bejelentették, hogy a rendkívüli állapot ellenére újabb demonstrációra készülnek - várhatóan abban a városrészben. Magyarország bangkoki nagykövete szerint kedden az összecsapások legkritikusabb napja következhet.

Kettősség jellemzi Thaiföldet és általában Ázsiát: a súlyos válságjelenségek, így véres eseményekbe torkolló utcai tüntetések, erőteljes politikai viták és végleges leszámolási fenyegetések ellenére az élet normálisan zajlik, az üzletek és a bankok nyitva vannak, a működik a tömegközlekedés - mondta az InfoRádiónak a bangkoki magyar nagykövet.

A katonák hetek óta megszállva tartják a stratégiailag fontos területeket, változást Balogh András szerint az jelent, hogy a Thakszin Sinavatra elűzött kormányfőt támogató, "vörös inges" tüntetők és a kormányerők is végső harcról beszélnek.

A nagykövet szerint, ha a végső áttörésre készülő vörös ingesek kedden valóban megtartják a szombaton bejelentett tüntetést - amelynek helyszíne várhatóan Bangkok üzleti negyede lesz -, az a modern thai összecsapások történetének legkritikusabb eseménye lesz.

A tüntetők nagyon elszántak, jelszavuk a győzelem vagy halál, a kormány viszont eltökélte, hogy a helyén marad, és ehhez a hadsereg bizonyos egységeinek segítségére biztosan számíthat. Balogh András szerint ugyanakkor a kabinet nem lesz képes dűlőre jutni a vörös ingesekkel, mert azok túl sokan vannak, túlzottan elkötelezettek és rendkívül erős az érzelmi és eszmei motiváltságuk.

A kormányerőknek két lehetőségük van: vagy leszámolnak több száz tüntetővel, vagy visszavonulnak, mint legutóbb - magyarázta a bangkoki magyar nagykövet. Megjegyezte: ebből a szempontból még a katonai vezetés véleménye is eltér, hiszen a hadsereg főparancsnoka korábban lemondásra, és a parlament feloszlatására szólította fel a kabinetet, illetve közölte, hogy nem vállalja a halálos áldozatokkal járó összecsapást, miközben helyettese a legdrasztikusabban kíván fellépni a vörös ingesekkel szemben.

A thaiföldi fővárosban formálisan rendkívüli állapot van érvényben, tilos minden, ötfősnél nagyobb csoport gyülekezése. A tilalmat azonban figyelmen kívül hagyják a Bangkok szívét, idegenforgalmi és üzleti központját megszállva tartó tüntetők.

A "vörös ingesek" már öt hete tüntetnek a kormány ellen, amelyre egyre nagyobb nyomás nehezedik. A thaiföldi választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett az Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő vezette Demokrata Párt korrupt finanszírozása ügyében.

A hadsereg parancsnoka szerint az előre hozott választások kínálják az egyetlen kiutat az országot négy éve, Thakszin Sinavatra eltávolítása óta szorongató belpolitikai válságsorozatból.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk