eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

A tűzhányó vasárnap is földön tartja Európát

Szombaton sem javul a helyzet az európai légi közlekedésben, sőt néhány nyugat-európai országban már vasárnapra is kiterjesztették az izlandi vulkánkitörés miatt korábban elrendelt repülési tilalmat. Magyarországon egyelőre szombat este 7 óráig tart a légtérzár.

A légi mentés és a kutatásmentés számára viszont feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton 11 óra 18 perctől.

A hamufelhő szombat reggelre már Magyarország egész területét lefedte.

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hamufelhő szétterülőben van, és folyamatosan csökken a koncentrációja. Ugyanakkor a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött, azonban ennél alacsonyabban még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.

A meteorológus elmondta azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll.

A brit hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették a korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot. A legújabb hosszabbítással Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" vasárnap hajnali 1 óráig - közép-európai idő szerint 2 óráig - érvényben marad. Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint pénteken 19 órakor megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombat délelőtt e két országrész légterét is újból lezárta.

Vasárnap hajnalig 2 óráig zárva maradnak a németországi repülőterek is.

A legtöbb nyugat-európai repülőtéren szombaton estig tart a légtérzár.

Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetéséről. A temetésre több tucat állam- és kormányfő jelezte részvételét. Egyikük azonban máris kényetlen volt feladni ezt a tervét. Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök - aki 11 fős delegációval utazott volna Krakkóba - szombaton bejelentette, hogy lemondta az utazást.

Kitart viszont utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren. Az elnök a temetés után azonnal visszarepül az Egyesült Államokba.

A ferihegyi repülőtér kiürült szombat reggelre, mindhárom terminálon üresek a várók - mondta el Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek.

Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken. Egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, amelyet a féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete nyitottak meg újból. Egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba - közölte az MTI érdeklődésére a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen.

A MÁV az igényekhez igazodva bővíti nemzetközi szolgáltatását, hogy a Budapest Airporttal egyeztetve segítsen a Budapesten maradt légi utasok továbbszállításában.

A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé - mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője az MTI-nek.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×