INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Obama már hivatalosan is az első fekete amerikai elnök

InfoRádió / MTI
Barack Obama immár hivatalosan is az első fekete amerikai elnök: a Fehér Ház ura az idei népszámlálási kérdőíven azt és csak azt jelölte be, hogy a fekete emberfajtához tartozik.

Az Egyesült Államokban az alkotmány írja elő, hogy tíz évenként össze kell számlálni az ország népességét. Az idei, 2010-es népszámlálási íveken is számot kell adni az azt kitöltőknek arról, hogy milyen emberfajtához tartoznak.

Egyszerre több rubrikát is be lehet jelölni, amelyek között az első három lehetőség a fehér, a "fekete, afroamerikai vagy néger", valamint az "amerikai indián vagy alaszkai bennszülött". Ezenkívül választható egyebek mellett indiai, kínai, japán, koreai, szamoai és filippínó, valamint egyéb, tetszés szerint meghatározandó emberfajta.

Barack Obama egyetlen kockába, a másodikba húzta be az ikszet, s ezzel egyértelműen és kizárólag feketének jelölte meg magát. Holott lehetősége lett volna, hogy egyszerre a fehér és a fekete származást is bejelölje. Obama ugyanis vegyes házasságból született: fehér, kansasi az anyja és fekete, kenyai az apja.

A Hawaii-n született és Indonéziában nevelkedett elnök csak azt jelölte meg, hogy fekete - erősítette meg a Fehér Ház szóvivője, amikor beszámolt arról, hogy Obama is kitöltötte a népszámlálási kérdőívet. A dokumentumon egyébként összesen 10 kérdésre kell válaszolni, a származás mellett, amely csak a 9. kérdés, válaszolni kell például arra, hogy az illető saját vagy bérelt házban lakik-e, hányan és kik laknak vele.

Érdekesség, hogy a fekete fajtamegjelöléssel együtt szerepel a kérdőíven az afroamerikai mellett az idejétmúlt és ma már sértő hangzású néger szó. Ennek az az oka, hogy a népszámlálási hivatal szerint még ma is akadnak olyan idősebb feketék, akik négernek tekintik magukat.

Obama annak ellenére csak feketének jelölte magát, hogy a kérdőívhez csatolt útmutató szerint a vegyes származású, magukat egyszerre több fajtához soroló személyek egyidejűleg több ikszet is behúzhatnak, és az egyéb rovatban külön megjelölhetik, milyen fajtájúnak tartják magukat.

Az amerikaiak először a 2000. évi népszámláláskor húzhattak be egyidejűleg több ikszet a fajtára vonatkozó kérdésnél, tekintettel az egyre növekvő számú vegyes házasságra. A 300 milliós országban akkor 6,8 millióan vallották magukat két vagy több fajtához tartozónak.

Az Egyesült Államokban először 1790-ben végeztek népszámlálást, és a fajtára vonatkozó kérdés a legkorábbi kérdőíveken is szerepelt. Eleinte csak "szabad fehérek" és rabszolgák között lehetett választani, majd később megkülönböztettek feketéket, fehéreket, kínaiakat, mulattokat és indiánokat.

A címlapról ajánljuk