eur:
397.74
usd:
355.47
bux:
74457.48
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A britek erre is képesek: ünnepségen tüntettek ki egy kutyát

A Dickin-érem elnevezésű, hadiszolgálatra kiképzett állatok jutalmazására rendszeresített kitüntetésben részesült egy fekete labrador kutya, amelyik most vonult nyugalomba az Afganisztánban harcoló brit csapatok állományából.

Treo nyolc éves, hosszú és eredményes hadiszolgálat áll mögötte. Megérdemelte, hogy a londoni Hadtörténeti Múzeum dísztermében, ünnepélyes keretek közepette akassza a nyakába Alexandra főhercegnő, II. Erzsébet unokatestvére, a Dickin-érmet.

A kitüntetést 1943-ban, tehát még a második világháború idején, egy Maria Dickin nevű hölgy alapította. Azóta immár hatvanhárom hadiszolgálatos állat kapta meg: 26 kutya, 32 postagalamb, három katonaló és egy Simon nevű macska, amelyik teljesen kiirtotta a patkányokat egy hadihajóról.

Valaha a postagalambok jelentősége sem volt lebecsülendő, de napjainkban a legfontosabbak a jó szimatú kutyák. A rutlandi támaszponton 104 pokolgép-felderítő ebet képeztek ki, 25 szolgál jelenleg Afganisztánban. Treo volt közöttük a legtapasztaltabb veterán, irányítójával, Dave Heyhoe őrmesterrel, felderítő volt már Észak-Írországban is.

Tavaly augusztusban és szeptemberben kétszer mentette meg őrjáraton lévő katonák életét, amikor kiszimatolta, majd jelezte hogy az ösvényen tálibok által elrejtett robbanószerkezet lapul a föld alatt. Afganisztánban a brit katonai járműveket naponta rendszeresen átvizsgáltatják idomított szaglász-kutyákkal, hogy nincs-e pokolgép elrejtve valamelyik páncélautó alvázában.

A most kitüntetett labrador, Treo, még fürge és egészséges, de katonaéveit leszolgálta, tehát nyugalomba vonulhat, mint Heyhoe őrmester családjának kedvenc házőrző kutyája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×