eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ütemterv a Duna és mellékfolyói környezetvédelmének javítására

A Duna vízgyűjtőterületén lévő erőforrások környezettudatos felhasználásáról szóló "Duna Nyilatkozat" elfogadásával jelentős előrelépés történt a Duna és mellékfolyói környezetvédelmének javításában az ICPDR (Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság) által Bécsben szervezett keddi miniszteri tanácskozáson - áll az ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) közleményében.

A Duna vízgyűjtő területének országaiból (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) érkezett miniszterek, valamint az Európai Bizottság képviselői és vízigazgatásért felelős szakértők ütemtervben rögzítették a tennivalókat.

Az ütemterv körvonalazza a Duna és mellékfolyói környezeti tényezőinek javítására bevezetendő intézkedéseket 2015-ig. Az intézkedések között szerepel a településekről és a mezőgazdaságból származó természeti és termesztéses szennyezés visszafogása, az emberi tevékenység káros hatásainak megfékezése, például hallépcsők építésével, foszfátmentes mosószerek bevezetésével és a véletlen szennyezésekre vonatkozó hathatós kockázatcsökkentéssel.

A terv magában foglal a lápvidékek védelmére és újbóli összekötésére irányuló intézkedéseket, és megfelel az uniós Víz Keretirányelv főbb elvárásainak - áll a közleményben.

A miniszteri találkozón elfogadtak a Duna vízgyűjtőjének 17 részvízgyűjtőjére vonatkozó árvízi akcióterveket is.

Ezek a tervek - amelyeket az ICPDR Fenntartható Árvízmegelőzési Programjának keretében dolgoztak ki - sok száz konkrét intézkedést tartalmaznak, köztük a lápok újbóli meghonosítását, természetes gátak kialakítását, a töltések továbbfejlesztését, a riadó- és előrejelző-rendszerek tökéletesítését.

A tanácskozáson hangsúlyozták, hogy az intézkedések a Duna vízgyűjtő területét otthonának tekintő, mintegy 80 millió embert érintenek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×