eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Uszályra rakodja a tavaszi árhullámokat követően összetorlódott mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladékot egy munkagép a kiskörei vízlépcsőnél 2019. július 16-án. Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Még mindig problémák vannak a vízminőséggel

Két évtized alatt sem javult érdemben Európa vízfolyásainak állapota, ezért továbbra is érvényesek a 2000-ben elfogadott Európai Víz Keretirányelv célkitűzései, nem lehet lazítani az elvárásokon, a betartására viszont nagyobb erőfeszítéseket szükséges fordítani - értékelte az InfoRádió számára az Európai Bizottság legutóbbi, a témában született jelentését Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője.

Ma is érvényesek az Európai Víz Keretirányelv célkitűzései, de ezek teljesítésével még mindig problémák vannak - állapította meg az Európai Bizottság legutóbbi, két éves időszakra vonatkozó jelentése. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője szerint az uniós szabályozás keretet ad, és arra világít rá, hogy a vizek státusza nemcsak a folyók, és az azokhoz kötődő élőhelyek állapotát befolyásolja, hanem a lakosság és a társadalom számára is fontos, hiszen az ivóvíz-ellátás nagyon sok esetben a folyóvizek alatti kavicságyak által megszűrt vízre épül.

Gruber Tamás szerint a jelentés nagyon is fontos mérföldkő, mivel továbbra is helytállónak találta az irányelv céljait, viszont leszögezte, hogy Európai vizei még nincsenek jó állapotban, nagyon sok még a teendő. Fontos, hogy annál jobb állapotúnak számít egy vízfolyás, minél kevésbé szabályozott, minél szélesebb az ártere. A folyók vízminősége terén vannak elmaradások, a szennyezettség továbbra is probléma. Itt fontos minőségi kritérium, hogy lakossági, vagy ipari szennyvíz terheli-e a vizeket, vagy pedig tisztítva kerül vissza a folyókba.

A 2020 utáni időszak magyarországi vízgyűjtő-gazdálkodási terve jelenleg is készül - mondta Gruber Tamás. Szerinte célszerű lenne ezt úgy véglegesíteni, hogy minél több feladatot tartalmazzon, és a végrehajtásához szükséges forrásokat is biztosítani.

A különböző szakpolitikák összehangolására is figyelmet kell fordítani, mert így biztosítható, hogy ténylegesen javuljon a vizeink állapota- hangsúlyozta a programvezető. Hozzátette, hogy Magyarországon is van már erre számos jó példa erre - illetve a különféle szereplők összefogására -, az élőhely-helyreállítási programoknál lehetett eredményeket elérni. Ezeket a lehetőségeket a jövőben is ki kell használni - hívta fel a figyelmet Gruber Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×