INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

környezetvédelem

vízvédelem

európai bizottság

Uszályra rakodja a tavaszi árhullámokat követően összetorlódott mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladékot egy munkagép a kiskörei vízlépcsőnél 2019. július 16-án. Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe.

Még mindig problémák vannak a vízminőséggel

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Két évtized alatt sem javult érdemben Európa vízfolyásainak állapota, ezért továbbra is érvényesek a 2000-ben elfogadott Európai Víz Keretirányelv célkitűzései, nem lehet lazítani az elvárásokon, a betartására viszont nagyobb erőfeszítéseket szükséges fordítani - értékelte az InfoRádió számára az Európai Bizottság legutóbbi, a témában született jelentését Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője.

Ma is érvényesek az Európai Víz Keretirányelv célkitűzései, de ezek teljesítésével még mindig problémák vannak - állapította meg az Európai Bizottság legutóbbi, két éves időszakra vonatkozó jelentése. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője szerint az uniós szabályozás keretet ad, és arra világít rá, hogy a vizek státusza nemcsak a folyók, és az azokhoz kötődő élőhelyek állapotát befolyásolja, hanem a lakosság és a társadalom számára is fontos, hiszen az ivóvíz-ellátás nagyon sok esetben a folyóvizek alatti kavicságyak által megszűrt vízre épül.

Gruber Tamás szerint a jelentés nagyon is fontos mérföldkő, mivel továbbra is helytállónak találta az irányelv céljait, viszont leszögezte, hogy Európai vizei még nincsenek jó állapotban, nagyon sok még a teendő. Fontos, hogy annál jobb állapotúnak számít egy vízfolyás, minél kevésbé szabályozott, minél szélesebb az ártere. A folyók vízminősége terén vannak elmaradások, a szennyezettség továbbra is probléma. Itt fontos minőségi kritérium, hogy lakossági, vagy ipari szennyvíz terheli-e a vizeket, vagy pedig tisztítva kerül vissza a folyókba.

A 2020 utáni időszak magyarországi vízgyűjtő-gazdálkodási terve jelenleg is készül - mondta Gruber Tamás. Szerinte célszerű lenne ezt úgy véglegesíteni, hogy minél több feladatot tartalmazzon, és a végrehajtásához szükséges forrásokat is biztosítani.

A különböző szakpolitikák összehangolására is figyelmet kell fordítani, mert így biztosítható, hogy ténylegesen javuljon a vizeink állapota- hangsúlyozta a programvezető. Hozzátette, hogy Magyarországon is van már erre számos jó példa erre - illetve a különféle szereplők összefogására -, az élőhely-helyreállítási programoknál lehetett eredményeket elérni. Ezeket a lehetőségeket a jövőben is ki kell használni - hívta fel a figyelmet Gruber Tamás.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Gruber Tamás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018